promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló dolgot találtak egy őskori barlang mélyén, a legfélelmetesebb az, hogy a szakértők sem tudnak választ adni a látottakra
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ritkaságszámba megy a felfedezés.

Elképesztően izgalmas feldfedezések születtek az elmúlt évszázadban ott, ahol a szakértők és a tudósok az ősember nyomaira bukkantak, nagyon ősi elődeink életmódjáról, szokásaikról és egyéb viselt dolgairól ugyanis nagyon keveset tudunk, így minden apró felfedezés óriásit lökhet rajtunk azon az úton, ahol keressük a kérdéseinkre a válaszokat. Most éppen Közép-Spanyolországban bukkantak egy olyan barlangra, ahol a neandervölgyiek nyomait is megtalálták. A most felfedezett barlangot ugyanis a neandervölgyiek igen bizarr dolgokkal töltötték meg.

Régen élt állatok koponyáinak sokaságára bukkantak a kutatók a barlang mélyén, amelyek fel voltak halmozva.

Kérdéseik természetesen vannak, válaszaik viszont csak feltételezések. A tudósok azt gyanítják, hogy valamilyen kultikus szeánsz vagy szokás állhat a felhalmozás hátterében, a felfedezés azért is párját ritkító, mert olyan viselt dolgokba enged némi betekintést, még ha homályosan is, hogy milyen lelkivilága lehetett a neandervölgyieknek, hogyan látták magukat és a körülöttük lévő világot, így például miylen kapcsolatban állhattak az állatokkal.

A neandervölgyiekkel kapcsolatban eddig csakis olyan felfedezésekbe botlottak, amelyek elsősorban a szerszámkészítéshez kapcsolódtak, tehát nagyon is materiális dolgokhoz kapcsolódtak. A spanyol Des-Cubierta barlanban találtak viszont nagyon is meghökkentő, sokkoló dolgok, és közelebb visznek a neandervölgyiekhez.

A tudósok eddig nem akadtak ilyen leletekre, pedig most nagyon úgy tűnik, hogy a neandervölgyiek ezen csoportja, ezekkel az állati maradványokkal lakott együtt a barlangban, így valamiféle kultikus szerephez juthattak a maradványok.

Beavató rítushoz kellettek, esetleg trófeák? Egyelőre nem tudni, a tudósok is csak kapkodták a fejüket a gazdag leletállomány láttán, további vizsgálatok kellenek majd a megfejtéshez, de az már előre feltételezhető, hogy generációk között hagyományozódó jelenségról lehet szó, vagyis kulturális aspektusa van a leleteknek.

(via IFLScience)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás