promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az 1600-as évek óta úszkál egy gigantikus lény az óceánban, ami még ma is él és hatalmas
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Időnként látják a tudósok és minden alkalommal megijednek, hogyan lehetséges, hogy nem hal meg?

 A jeges, északi vizeken él egy olyan lény, amely felfoghatatlanul régóta rejtőzik a mélyben és csak ritkán mutatja meg magát az embereknek. Egy lány, amely már az 1600-as években is arra úszkált. Akkor, amikor Magyarországon még török hódoltság volt, megélte a nagy londoni tűzvészt, a nagy francia forradalmat és két világháborút is. Természetesen ő ebből mit sem észlelt, ezt csak érzékeltetésképpen írtuk le, elképesztő időtáv amit ez a lény megélt. És hogy mi is ez a misztikus, már-már ősi állat? A cikkünkben eláruljuk.

A grönlandi cápa, más néven Somniosus microcephalus, egy rendkívül érdekes és különleges faj, amely a hideg vizekben élő óriások egyike. A grönlandi cápa az egyik legnagyobb a ragadozó cápák között, hossza elérheti a 7 métert, és súlya akár a 1 tonnát is meghaladhatja. Nevezetes tulajdonsága, hogy rendkívül lassú növekedésű és hosszú életű állat, akár 400 évet is élhet.

A grönlandi cápa főképp a hideg, északi vizekben található, különösképpen az Északi-sarkvidéken, a Grönlandi-tengerben és az Északi-Atlanti-óceánban. Különleges képességeivel remekül alkalmazkodik az alacsony hőmérsékletű körülményekhez, hatalmas testtömege megőrzése érdekében izoláló zsírrétegekkel rendelkezik.

Táplálkozása változatos, főként más halakból, tintahalakból, polipokból és néha még kisebb cápákból is áll. A grönlandi cápa rendkívül hatékony ragadozó, mivel igazán kifinomult érzékszervei vannak, beleértve a kiváló szaglást és érzékelők, a környezetében mozgó potenciális préda felderítésére.

Az emberi kapcsolatok szempontjából a grönlandi cápa fontos szerepet játszik az északi őslakosság, például a grönlandiak, az inuitok és más északi népek életében. Húsa és mája hagyományos táplálékforrásként szolgál, míg bőre és porcszerkezete más célokra is hasznosítható, például hagyományos eszközök és ékszerek készítésére. Azonban a grönlandi cápa túlhalászatának veszélye fenyegeti fennmaradását. Lassú növekedési rátája és késői érési kora miatt a populációk hosszú időt igényelnek a helyreálláshoz, ami sérülékenyé teszi őket a túlzott halászat vagy az élettérükben bekövetkező változások miatt. Ennek eredményeként a grönlandi cápát egyes területeken már veszélyeztetettnek tekintik.

Az emberi tudomány és kutatás szempontjából a grönlandi cápa is figyelemre méltó. A hosszú élettartama és lassú növekedése miatt értékes információkat nyújthat az éghajlatváltozás hatásairól, valamint az óceánok ökoszisztémáinak megértéséről. Továbbá a grönlandi cápa genetikai kutatásai is segíthetnek a faj megőrzésében és jobb megértésében, de nem titkolt célja a kutatóknak, hogy az emberi (örök) élet meghosszabbítására is használják a cápa sejtjeit, erre irányuló kutatások is zajlanak.

Összességében a grönlandi cápa egy lenyűgöző állat, amely sok szempontból fontos szerepet tölt be az északi óceánok ökoszisztémájában és az emberi közösségek életében. Azonban a fenyegető veszélyek miatt fontos a fenntartható halászati gyakorlatok és a faj megőrzése érdekében tett erőfeszítések folytatása.

Amennyiben kíváncsi vagy a hatalmas példányra, amelyik ilyen hosszú időt ért meg, akkor azt a lenti videóban megtekintheted.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás