promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudományos felfedezés: szellemet fotóztak Hawaii partjainál, videó is készült róla
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztően cuki „szellem” lényt kaptak lencsevégre Hawaii partjainál. Garantáljuk, hogy a mai napon nálunk robban a cukiságbomba, amitől kifekszel.

Hamarosan itt a Halloween és a szellemjárás. De ez a cuki kis „szellem” most a víz alatt érkezett és cukiskodott be szerkesztőségünkbe. Egy különleges óceánkutató csapat a speciálisan felszerelt Hercules táv vezérelt járműével felfedezte egy különleges „Dumbo" polipot, 5518 méter mélységben a Hawaii partjaitól nem messze. Több néven is ismerhetjük ezt az hihetetlenül cuki állatot. Az egyik legismertebb a Grimpoteuthis meganyctiphanes, amely szabad fordításban annyit tesz, hogy „mélytengeri pulykaméregfejű polipok”, ami valljuk be őszintén nem túl hízelgő, de van még egy másik elnevezése is: a "Dumbo polip". Hát ez már sokkal cukibb.

A Grimpoteuthisnek egyedi megjelenése van, ami miatt sokan a Fantasztikus Állatok filmekbe illő lényként emlegetik. Ezeknek a titokzatos lényeknek testük rövid és testes, általában nem túl nagy méretűek, legfeljebb néhány deciméter hosszúak, bár néhány fajuk akár több méter hosszú is lehet. Legfeltűnőbb jellemzőjük két nagy, fülszerű uszonya a testük felett, ami a "Dumbo polip" becenevet eredményezte.

Forrás: Oceana

A Ocean Exploration Trust által készített videóban a polip láthatóan integeti "füleit", hogy előrehúzza magát a vízen. Ahogy a felvétel mutatja, a Dumbo polipok semleges lebegőképességgel rendelkeznek, ami lehetővé teszi számukra, hogy nyugodtan haladjanak a sötét tenger mélységeiben.

A Dumbo polip minden polipnál mélyebbre képes merülni. 1000 és 7000 méter közötti mélységben él, és egyedülállóan alkalmazkodott a tengerfenék extrém körülményeihez. Erős uszonyait használva és nyolc tapadókoronggal irányítja magát a sötét vizek mélyén, ahol ezek a lenyűgöző lények élnek. A tengerfenéken nem biztosít nekik svédasztalos étkezést, javában azt fogyasztják, amit találnak, például csigákat és férgeket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás