promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egyetlen 40 másodperces felvétel maradt fent a fogságban tartott hatalmas fehér cápáról, kiszivárgott a felvétel ami után elpusztult a ragadozó
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Óriási felháborodást váltott ki az eset.

Bármennyire is haladunk a modern technikával és tartjuk egyre fontosabbnak a földünk védelmét, még mindig vannak olyan szürkezónás ügyek, amiben nem születik egyezség bizonyos táborok között. Ilyen az állatkertek és óceanáriumok kérdése, ami megosztja a közvéleményt. Egyfelől imádják az emberek: olyan fajokkal találkozhatnak, amiket esélyük sem lenne látni és olyan közelről csodálhatják meg ezeket az élőlényeket, amire máshol nem lenne lehetőségük. Ott van az érem másik oldala is: az állatok a vadonba, a természetes élőhelyükre valók, nem szabadna őket bazári látványosságként mutogatni. Ez azonban nem ilyen egyszerű: rengeteg kisállat már fogságban született, illetve az állatok egy része ilyen-olyan hiányosság miatt alkalmatlan lenne a vadonban való életre, nem fogadnák be a fajtársai, esetleg nem lenne képes zsákmányszerzésre, vagy elmenekülni egy ragadozó elől és hamar elpusztulna. Vannak azonban szomorú esetek, amelyek valóban szükségtelen áldozatokkal járnak. Bár nagy testű ragadozókat már sikerrel tartottak fogságban, van olyan egyed, aki erre nem alkalmas. Ilyen például a nagy fehér cápa.

2016-ban történt utoljára erre vonatkozó kísérlet, ekkor egy nagy fehér cápa három nap fogságban töltött idő után elpusztult egy japán akváriumban. A 3,5 méteres cápa, amely egy keddi napon került véletlenül hálóba Japán délnyugati partjainál, pénteken kora reggel pusztult el - közölte az Okinawa Churaumi akvárium. A halál okát még vizsgálják. Egy nagy fehér cápát fogságban tartani rendkívül nehéz, mivel folyamatosan úsznia kell, hogy oxigénhez jusson és fenntartsa testhőmérsékletét. A People for the Ethical Treatment of Animals (Emberek az Állatokkal való Etikus Bánásmódért Egyesület) a cápa fogságban tartását kegyetlenségnek és helytelennek minősítette.

"A halál oka egyértelmű: fogság. A cápának nem kellett volna így meghalnia" - mondta Jason Baker, a Peta nemzetközi kampányokért felelős alelnöke.

Keiichi Sato akváriumi kutató elmondta, hogy az akvárium betartja a japán és a nemzetközi törvényeket is, és úgy véli, hogy erőfeszítései hozzájárulnak az oktatáshoz és a tudományhoz.

"Sok látogató kérte tőlünk, hogy állítsuk ki egy nagy fehér cápát" - mondta.

Az akvárium azonnal bejelentette a ritka faj sikeres kiállítását. A befogott cápa, egy hím, viszonylag kicsi volt, és látszólag jól érezte magát, több más cápával együtt úszott, de hirtelen legyengült, és az akvárium aljára süllyedt. Az erőfeszítések, hogy egy különálló speciális tartályban oxigénhez juttassák, kudarcot vallottak. A kifogása óta semmilyen táplálékot nem volt hajlandó elfogyasztani.

A videó, amely fennmaradt az állatról ide kattintva tekinthető meg. A képsorok példa nélküliek, hátborzongató ilyen mesterséges környezetben látni az egyik legfélelmetesebb tengeri ragadozót:

Great White Shark Dies In Captivity

A great white shark died days after a Japanese aquarium boasted of its success in exhibiting it in a tank. The creature had refused to eat since it was caught on 5 January.

Posted by Sky News on Friday, January 8, 2016

Forrás: theguardian.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás