promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mi haraphatott ketté egy fehér cápát? – Borzasztó feltételezések születtek
Borítókép:  Profimedia /Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő cápatetem került elő Ausztráliában, de vajon mi végezhetett vele? 

Egy nagy fehér cápa teteme borzolja a kedélyeket Ausztráliában, ugyanis egy olyan tetemet sodort partra a víz, ami több mindent is megkérdőjelez. Ez ugyanis nem egy hagyományos elhullott tetem, a cápa testének középső része ugyanis teljesen szétszakadt.

A hozzávetőlegesen 3 méter hosszú fehér cápa október 17-én Portland államában hullott ki a partra. Úgy gondolják, hogy valamilyen merénylet áldozat lett a vízben, ennek kapcsán pedig egyre több feltételezés látott napvilágot. Ben Johnstone, aki intrikát váltott ki a helyiek körében, azt nyilatkozta a Sky News-nak, hogy szinte teljesen biztos benne hogy a tengeri ragadozót egy gyilkos bálna támadta meg. 

A Nemzeti Történeti Múzeum mindennek nem mondott ellent, ugyanis az információik szerint mind a nagy fehér cápák, mind a gyilkos bálnák csúcsragadozók, vagyis táplálékláncuk csúcsán ülnek. Ám a hasonló prédákért versengve a fajok összetűzésbe keveredhetnek. 

Az 1990-es években már megfigyeltek egy kardszárnyú bálnát az Egyesült Államokban, aki erőszakosan viselkedett egy cápával. A bálnának ugyanis sikerült elkábítania egy cápát úgy, hogy beleütközött, majd fejjel lefelé fordította, az óceán felszínére vitte, majd megfojtotta. Ám ez nem minden, ugyanis megfigyelték, hogy a hatalmas állat ezután megette a cápa máját, amely gazdag zsírokban és olajokban, ezek pedig segítenek a halnak fenntartani felhajtóerejét.

A legutóbbi dél-afrikai támadások azt is kimutatták, hogy a gyilkos bálnák szelektíven eltávolítják nem csak a zsákmányuk máját, hanem néha a szívét is. Ausztrália területén azonban ez volt az első eset, amely eddig ott megtörtént, soha ezelőtt nem mosott partra a víz olyan nagy tengeri állatot, mint most. Állítólag a tetemet melbourne-i tudósok gyűjtötték össze, így további vizsgálatokat végezhetnek rajta. Ezután derülhet csak fény az igazságra, vagyis arra, hogy mi történhetett a fehér cápával, egészen addig rejtély övezi az esetet. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás