promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató felfedezés: négy szemű szellemlényeket találtak Japánban, a tudósok alig akarták elhinni
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztően izgalmas felfedezésre bukkantak japán tudósok. Hihetetlen mennyi rejtélyes és izgalmas élőlényt fedeznek fel óceánok partjainál, ahol akár mi is sétálhatnánk.

Két izgalmas, új, megdöbbentő fajt fedeztek fel Japán közelében. Ezek a rejtélyes előlények mindegyike élénkpiros színű és négy-négy szemmel rendelkeznek. Ezeket a fajokat a szellemrákok homokburkában találták meg a Ryukyu-szigetek tengerpartján. A kutatók szerint a szellemrákok olyan környezetet teremtenek, amely a két új faj számára ideális.

A szellemrák, amelyet üvegráknak vagy édesvízi ráknak is neveznek, egy kis, átlátszó rákfajta, amelyet általában akváriumokban tartanak háziállatként. "Szellemrák"-nak nevezik őket, mert átlátszó testük miatt majdnem láthatatlanok a vízben, ami szellem-szerű megjelenést kölcsönöz nekik. A kutatók szerint a szellemrákok olyan környezetet teremtenek, amely a két új faj számára ideális.

(Fotó: Newsweek)

A férgek rendkívüli jellemzőkkel rendelkeznek. A Parahesione pulvinata nevű faj háton található párnaszerű képződményekkel rendelkezik, míg a Parahesione apiculata nevű fajnál ezek rövidek és hegyesek. Mindkettőnek négy szeme van, a P. pulvinatanak pedig cirruszai vannak, amelyek hasonlítanak a csápokra. A kutatók kiderítették, hogy ezek a jellemzők segítik a férgeknek a szimbiotikus kapcsolatban történő túlélésüket a kagylóval a homokos üregekben.

A férgek élénkpiros színe az alkalmazkodásuk eredménye, hogy túléljék a rák alacsony oxigéntartalmú környezetét, amely nem biztosítja az élet fenntartását. A szellemrákok akár hat napig is képesek túlélni oxigén nélkül. A férgek megjelenése és testük lapossága megkönnyíti mozgásukat a gazda testében és a keskeny üregekben.

Ezek a felfedezések világítanak rá arra, hogy még mindig számos ismeretlen faj él a Földön. Az emberek csak csekély részét fedezték fel az élővilágnak, és a legtöbb faj még meg sem található. Az óceánok és az Amazonas esőerdő különösen gazdag biológiai sokféleséggel rendelkezik, és rengeteg új fajt rejthet még magában.

Forrás: Newsweek

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás