promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen tömegben videóztak le egy cápát, kicsin múlt a tragédia és sohasem láthattad még így a nagy fehéret
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A cápákat általában hatalmas, rémisztő, ijesztő és halálos lényeknek láthatjuk, ez a mostani felvétel azonban mindent megváltoztathat.

Egészen ijesztő látványnak lehetett része egy hatalmas csoport nyaralónak: amikor a felhőtlennek szánt nyaralásuk alatt kisétáltak a partra, akkor valami olyat láttak, amire a legvadabb álmaikban sem számítottak.

Egy nagy fehércápa vetődött a partra és olyan közelről nézhettek szembe vele, ahogyan annak egyébként nagy eséllyel halálos kimenete lenne.

Mit is kell tudni erről a rémisztő ragadozóról?

A fehér cápa hosszú, hengeres testtel rendelkezik, amely hátsó részén keskenyedik. Teste felső része szürkés-sötétzöld vagy szürkés-kék színű, ami segít a cápának rejtőzni a vízben. Ez a fajta elnevezéséhez vezetett, mivel a hasa fehér. Hossza általában 4-6 méter között van, de néhány egyed akár 7 méter hosszú is lehet. A hímek általában kisebbek, mint a nőstények. Testtömegük 2-3 tonna lehet. Rendkívül éles, háromszög alakú fogai vannak, amelyek több sorban helyezkednek el. Egyetlen foguk mérete akár 7,5 centiméter is lehet. Ragadozók és a tengeri élelmiszerlánc felső szintjén helyezkednek el. Gyors úszóképességük lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyan zsákmányoljanak. Fő tápláléka általában fókák, tengeri madarak, cetek és más halak, bálnák is lehetnek.

A fehér cápa megtalálható a világ összes óceánjában, de leginkább a hidegebb vizeket kedveli. Az Egyesült Államok partjainál, Dél-Afrikában, Ausztráliában és a Csendes-óceán térségében találhatók nagy koncentrációkban. Bár a fehér cápát legtöbbször halálos fenevadként van ábrázolva, valójában meglehetősen érzékeny és intelligens ragadozó. Éles érzékszervekkel rendelkezik, különösen a szaglás és a látás tekintetében, amelyek segítségével megtalálja és követi a zsákmányt.

A fehér cápa a kihalás szélén táncol, a túlhalászat és az élőhelyek elvesztése miatt. Számos országban védett állatnak minősül, és olyan nemzetközi egyezmények is léteznek, amelyek a fehér cápa védelmét célozzák.

A partmenti látogatók így haláltmegvető bátorsággal és emberséggel felvértezve, minden félelem ellenére visszatolják a tengerbe a cápát, azonban így is vérfagyasztó a felvétel:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás