promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy padláson leltek rá az egyik leghíresebb elnökgyilkosság részleteire: most árverésre bocsájtották a botrányos boncolási jegyzőkönyvet
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

30 millió forintért árulják a padláson megtalált titokzatos feljegyzést.

Az amerikai történelem egy furcsa, de fontos részével kapcsolatos, eddig ismeretlen dokumentumok gyűjteménye most először kerül árverésre. A dokumentumok egy orvosé voltak, aki 1901-ben meggyilkolt William McKinley amerikai elnök holttestét boncolta fel. A boncolást követően a szóban forgó orvos egy furcsa kísérletet végzett nyulakkal és egy házi kutyával, mindezt azért, hogy kiderítse, mi végzett a szerencsétlen elnökkel.

Dr. Herman Matzinger, a vérelemzés akkori befolyásos szakértőjének archívumai csak nemrég kerültek elő, miután a családja újra felfedezte őket. Most a Raab Collection árverésre bocsátotta őket 80 000 dollárért.

A dokumentumok között szerepel Matzinger tudományos megfigyeléseit tartalmazó laboratóriumi jegyzetfüzete, boncolási jelentésének tervezete, a végső jelentés egy példánya, az elnök halotti bizonyítványának kormányzati elismerése, valamint jegyek McKinley temetésére és más dokumentumok.

Ezeken a forrásokon keresztül fontos betekintést nyerhetünk abba, hogy mi történt McKinley halálának idején, valamint hogy az orvos milyen kísérleteket tett a pontos okok felderítésére. Mi történt tehát?

1901. szeptember 6-án William McKinley elnök, a 25. amerikai elnök a New York-i Buffalóban megrendezett Pánamerikai Kiállításon vett részt, amikor egy Leon Czolgosz nevű anarchista odament hozzá, hogy kezet rázzon vele. Czolgosz eközben közelről mellkason lőtte McKinley-t.

Nem sokkal később McKinley-t orvosok ápolták, akik egy látszólag sikeres műtétet követően stabilizálni tudták az állapotát. Egészségi állapota azonban hamarosan megromlott, és szeptember 14-én meghalt. Ő volt a harmadik amerikai elnök, akit meggyilkoltak.

Halála pillanatától kezdve pletykák kezdtek keringeni halálának pontos okáról. Bár hivatalosan hasnyálmirigy-nekrózisnak vagy nekrotizáló hasnyálmirigy-gyulladásnak jegyezték fel, voltak, akik ennél többre gyanakodtak.


Az orvosi közösségen belül a kritika Dr. Matthew Mannt, a McKinley-t eredetileg operáló nőgyógyász sebészt érte. Mann a Pánamerikai Kiállításon vett részt, és ő volt az első orvos, aki reagált. Mann nehezen végezte a beavatkozást, mivel nehezen találta meg a golyót a McKinley testén lévő zsírrétegek között. Végül a golyót a helyén hagyta, és egyszerűen összevarrt két gyomorszájsebet, amelyeket talált. Lehetséges, hogy ez fertőzést okozott, ami az elnök halálához vezetett.

Az esetlegesen elfuserált műtét mellett voltak olyanok is, akik úgy vélték, hogy Czolgosz mérgezett vagy baktériummal szennyezett golyóval lőtte le McKinley-t. Ez az összeesküvés a mai napig él.

Ezen állítások kivizsgálása érdekében Dr. Matzingert felkérték, hogy a boncolás mellett végezze el az elnök testének "bakteriológiai vizsgálatát". Munkája révén arra a következtetésre jutott, hogy a fertőzést valószínűleg a golyók és nem Mann műtétje okozta, és hogy mérgezésre utaló jelek nem voltak.

A most megvásárolható dokumentumok lenyűgöző betekintést nyújtanak abba, hogyan jutott Matzinger ezekre a következtetésekre. Az egyik vizsgálat során a jó doktor "fehéres" baktériumtenyészeteket tenyésztett, amelyeket McKinley sebéből vett, majd nyulakba és egy kutyába fecskendezte őket. Ezzel az eljárással kapcsolatban még jó néhány kérdésünk van - miért tette, kinek a tulajdonában voltak az állatok és így tovább -, de azt tudjuk, hogy a kutyát gondosan megfigyelte a következő napokban. Megjegyezte az állat testhőmérsékletét, amely megemelkedett, de végül a kutya "jól reagált".

A dokumentumok betekintést nyújtanak abba is, hogy milyen nyomás nehezedett akkoriban az orvosra. Levelei szerint Matzingerre nyomást gyakorolt Dr. P. M. Rixey, aki minél előbb eredményeket akart. Matzinger mégis időt szánt rá, és végül 18 nappal McKinley halála után nyújtotta be jelentését.

Ezek a dokumentumok valóban igazi kincsesbányák. Olyan információkkal szolgálnak, amelyekkel ritkán találkozhatunk a feljegyzett történelemben, és sokat elárulnak az elnök halálának körülményeiről, valamint arról, hogy hogyan végezték a magas rangú tisztviselők boncolását.

forrás: iFL Science

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás