promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lakatlanná vált Amerika fele, sokkoló az indok
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szélsőségesen egyenetlen a lakosság eloszlása.

Szerkesztőségünk egyik kedvenc témája a földrajzi érdekességekkel való foglalkozás.: Földünk kimeríthetetlen témaanyaggal szolgál. A Földön 195 ország található (ebből 193 tagja az ENSZ-nek, ketten állandó megfigyelő státusszal rendelkeznek: ez a két állam a Vatikán, és a legtöbb ország által el nem ismert Palesztina), és mindegyiknek van valamilyen utánozhatatlan tulajdonsága.

Az Amerikai Egyesült Államok nem csak a világ vezető katonai és gazdasági hatalma (bár ehhez a felemelkedő Kínának biztosan lesz egy-két szava), hanem földrajzi területét tekintve is óriási ország. 2021-es népszámlálási adatok alapján az ország lakossága 332 millió fő - döbbenetes szám, de még érdekesebb, hogy ez a lakosság hogy oszlik el az ország területén:

A kontinens európaiak által történő felfedezését megelőzően a helyi őslakos lakosság (akiket Kolumbusz mintegy 13.000 km-es tévedése miatt a legtöbb nyelven "indián"-nak hívnak) nem a városokban letelepedett életmódot folytatta: vadászó, harcoló nomádok voltak, akik a természettel összhangban élve folyton vándoroltak a végeláthatatlan amerikai prériket.

A kontinens benépesedése hosszú folyamat volt, ez európai (és afrikai, illetve ázsiai) bevándorlás több száz évig tartott, és teljesen átformálta a kontinens arculatát: nagy városok keletkeztek. 

A lakosság eloszlása jelenleg rendkívül egyenlőtlen mértéket mutat: ha egy képzeletbeli vonallal kettéosztjuk az országot, a lakosság mintegy 80%-a, körülbelül 267 millió ember az ország keleti felén lakik, és mindössze 20% a nyugati rész lakója, és ez a húsz százalék is úgy tevődik össze, hogy 12% mindössze két állam, Washington és Kalifornia lakója, a középső hatalmas területen csak az összlakosság 8%-a él.

Középen húzódik ugyanis a Sziklás hegység, amin a nomád életmódú indiánok rendszeresen átkeltek, ám a vízhiány és a sziklás talaj miatt földművelésre szinte teljesen alkalmatlan, így itt nem alakult ki olyan mérvű civilizáció, mint az ország többi részén.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás