promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Drámai az indok, átnevezték a legendás magyar rókát, Vukot Amerikában, ilyen néven jelent meg az amerikaiak előtt
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Amerikában is bemutatták a legendás magyar róka történetét, és sokszor műsorra is kerül, ám más címmel, és Vuk neve is más lett.

Hihetetlen kimondani is, de Vuk idén már elmúlt 42 éves is, hiszen 1981. december 10-én mutatták be Magyarországon a mozikban a Fekete István regényéből készült mesét, amelyet Dargay Attila rendezett. A mese rövid idő alatt legenda lett, azóta is generációk nőnek fel rajta, és nincs olyan magyar ember, aki ne tudná dúdolni a mese zenéjét, ha meghallja az ikonikus dallamokat. A mese amúgy először négy részben került adásba, majd ezekből lett egy nagy, egész estés film.

A mesében amúgy Vuk dalát az akkor hétéves Wolf Kati énekelte.

Később, megjelent a Kis Vuk is, ez pedig 2008-ban került a nyilvánosság elé.

Nos, az 1981-es mese hatalmas siker lett, közel 2,5 millióan látták a mozikban, és nem csoda tehát, hogy a külföld is szemet vetett rá, és angol fordításban is megjelent. 1984-ben pedig bezsebelte a legjobb külföldi film díját is egy közönségszavazáson Moszkvában. A Vuk az 1986-os Macskafogó című mese mellett a mai napig az egyik leghíresebb magyar rajzfilm a világon.

Az Amerikai Egyesült Államokban The Little Fox néven jelent meg, így láthatták az emberek a tévében. 1987-ben adták ki amúgy videókazettán az USÁ-ban. Sőt, a Nickelodeon is bemutatta ritkán, mit Special Delivery.

Vuk Vic lett, ilyen néven ismerhette meg őt a tengerentúlon a közönség, amely nem akkora nagy váltás. Ám a magyarázat már annál érdekesebb, hiszen a Filmhu, mint írja, hogy angolul kiejtve a Vuk szó nagyon hasonlított a "fuck" szóra. Miközben az amerikai verzió tizenegy perccel rövidebb is lett. A YouTube-on pedig a mai napig megtalálható, hogy milyen trailer készült tehát a magyar Vuk amerikai verziójához, vagyis a kis, érvény maradt rókagyerek történetéhez.

Így tehát a The Little fox:

(Forrás: Index, Filmhu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás