promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
 Felkerült a legújabb Star Wars-film az internetre, bárki megnézheti
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mostanában sok rossz hír érkezik a Disney felől, de úgy tűnik mindig van egy Új remény.

Mióta a Disney átvette a Star Wars filmek fölött az uralmat, nagyon megosztja a rajongókat a stúdió ténykedésre. Egyrészről minden korábbinál több Star Wars tartalom zúdul ránk, de ezeknek a színvonala nagyon hullámzó, akad köztük olyan is, amelyiknek Star Wars a címe ugyan, de egyáltalán nem árasztja magából azt a hangulatot, amit egy Star Wars filmnél már megszoktunk.

Nincsenek is könnyű helyzetben az alkotók, mert egyszerre kellene kielégítsék a régi rajongók teljesíthetetlen igényeit, hogy valami ismerőset készítsenek, ami mégis új, ez pedig szinte lehetetlen. A fan service-val telepakolt A Mandalóri teljesíti eddig a legjobban ezeket az összeegyeztethetetlen igényeket, legalábbis nagyrészt egyöntetű rajongás övezi a sorozatot (a cikk szerzője éppenséggel pont nem tartozik közéjük, én inkább Ahsokára és a Lázadókra szavazok). A Star Wars világában mégis van remény, erről itt írtunk korábban:

Most azonban egy új remény bukkant fel az interneten, felkerült ugyanis a Third Gate Production nevű francia Youtube csatorna kisfilmje, a "The Lost Relic" (Az elveszett relikvia). Egy újabb rajongói kisfilm önmagában talán nem is bírna akkora hírértékkel, mivel Dunát lehetne rekeszteni a rajongók alkotásaival, de ez most több szempontból is különleges.

Egyrészt a kisfilm narratívája nagyon direktem reflektál a kisfilm rajongói jellegére, a játékidő nagy részében egy idős fickót látunk, ahogy régi filmszalagok közt leltározza a Star Wars filmek híres jeleneteit. Ekkor bukkan rá a címként szolgáló elveszett relikviára, egy elfeledett filmrészletre, ami sosem került bele a mozifilmekbe. A filmet itt tudjátok megnézni, negyedórányi hosszúságú sincs:

A cselekmény központjában Darth Vader eldeformálódott sisakja áll, a kisfilmből megtudjuk, hogyan került az Kylo Renhez. A kisfilm szereplői pici, de létező mellékszereplők a Star Wars világában, látszik hogy valódi rajongókkal van dolgunk, akik ilyen mélységekig elmerültek a Star Wars univerzumában. A birodalmi tiszt például ugyanaz a karakter, aki Luke Skywalkert átadta Darth Vadernek A Jedi visszatérben.

A készítők külön üzenetben köszönték meg a rajongók támogatását, nem gondolták volna, hogy ilyen sok pozitív visszajelzést kapnak, a film megütött egy ingerküszöböt, ami kiemelte a hasonszőrű rajongói filmek tucatjából.

Pierre Labarre kiemelte, hogy a kisfilm célja az volt, hogy összegyűjtsék a különböző Star Wars korszakokat, és a rajongókat is minden horizonton, az eredetitől a folytatásig.

Ők az előzményeken nőttek fel, amiket gyerekként imádtak, aztán felfedezték az eredeti részeket is, és ma már a Disney alkotásaiból is sokat élveznek, mint az Andor, A Mandalóri és a Zsivány Egyes. Talán nem véletlenül hagyta ki a Disney féle trilógiát (bár itt szintén közbeszúrnám, hogy egyenetlenségei és összecsapottsága ellenére ennek is megvannak a maga értékei) A Zsivány Egyes utóbbi különösen megihlette őket azzal, hogy betöltött egy űrt a történetmesélésben a III. és IV. rész között, most ugyanerre vállalkoztak a VI. és a VII. részek között.

A rajongók közül sokan megjegyezték, hogy ezt a kisfilmet nézve jobban elfogta őket a Star Wars hangulat, mint a Disney filmeket nézve, ami bizonyos esetekben nem is csoda. Az Obi-Wan például olyan, mintha a kánonba emeltek volna egy fan-fiction sztorit, több ponton is ellenkezik azzal, amit a mozifilmekben láthattunk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás