promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kína beismerte, a Mars felszíne alatt különös dolgot találtak
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Különleges felfedezés a Marson.

A Mars az elmúlt években nagyon az érdeklődés középpontjában van, és nemcsak a NASA van jelen a bolygón a legendás marsjáróival, többek között a Perseverance-szal vagy éppen a Curiosity-vel, hanem bizony Kína is egyre nagyobb felfedezéseket tesz a Vörös bolygó felszínén. Korábban a Curiosity is filmre vett egy nagyon különleges formát, egy hatszöget, egy különleges marsi tájon.

Mindezeket pedig a sárban találta a rover.

Ezek a hatszögek pedig akkor jönnek létre, ha nedves és száraz időszakok követik egymást sűrűn. Ilyen hatszögeket a Földön is megpillanthatunk a sárban, szóval olyan jelenségről van szó, amely hasonlít a Földön tapasztaltakhoz. Ez pedig erős bizonyíték arra, hogy a Mars múltjában a földihez hasonló száraz és nedves időszakik váltogatták egymást. Ezek pedig akár ahhoz is hozzájárulhattak,

hogy az élethez szükséges molekulák kialakuljanak.

Most Kína tett bejelentést, hogy a felszín alatt találtak ilyen hatszögletű formákat. Körülbelül 35-65 méter mélységben jelzett a műszerük, hogy ilyen alakzatokat talált. A mélyben leledző hatszögletű oszlop rejtélye azonban nem maradt sokáig rejtély, a kínai szakértők előálltak magyarázattal is. Olyan zsugorodásoknak mondják ezeket, amelyek a Földön a sarkvidékek környékén képződnek.

Egykor itt óceának hullámozhattak, majd fagyás-olvadás váltotta egymást nagyon régen, később ezek betemetődtek. Amúgy a kínaiak korábban lehetséges áradások helyét is azonosították a bolygón.

Így nézhetett ki a Mars még nagyon régen az óceánokkal:

(via National Geographic)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás