promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felfoghatatlan csoda: a NASA meglépte a lehetetlent, ezzel az egész világ sorsát megváltoztatták egyetlen nap alatt
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

250 ember élt a földünkön kívül: ez volt az a nap, ami mindent megváltoztatott.

Komoly mérföldkőre emlékezik ma meg a tudomány, ugyanis az emberiség 25 évvel ezelőtt valami egészen merész dologra vállalkozott, ami az akkori technikai viszonyok mellett egyenesen őrültségnek tűnt, mégis: a nemzetek összefogtak és legjobb embereiket bevetve vállvetve küzdöttek egy közös célért. Ennek eredményeképp megvalósult a csoda: 23 évvel ezelőtt Föld körüli pályára állt a Nemzetközi Űrállomás (ismertebb nevén az ISS), mely azóta is rendületlenül ellátja a feladatát és 250 kilóméterre tőlünk lebeg. Működése óta több ezer kutatásban vett részt és rengeteg világűrrel, illetve természeti jelenséggel foglalkozó projektben vett részt, sőt: még néhány turista is eljutott a fedélzetére. Az első űrhajósok 2000. november 2-án érkeztek a ISS-re, azóta pedig folyamatos emberi jelenlét van az objektumban. Ezen évforduló alkalmából mutatjuk be nektek közelebbről a Nemzetközi Űrállomást.

1998-ban bocsátották fel egy orosz rakétával (Proton típusú) az ISS első modulját, mely a Zarija nevet viselte. Az űrállomás "gerince" 2004-ben lett késznek nyilvánítva. A karbantartás és az építés folyamatos: az állomás folyamatosan bővül, az elhasználódott szerkezeteket pedig lecserélik.

A megérkező űrhajósok akkoriban koruk sztárjának számítottak: Kazahsztán területéről indultak világhódító útjukra október 31-én, egy Szojuz TM-31 típusú űrrepülővel, az odaút pedig mindössze két napot vett igénybe. A landolásnál Bill Shephard amerikai űrhajós, illetve Jurij Gidzenko és Szergej Krikalev orosz űrhajósok léptek a ISS-re.

A mai napig hatalmas megtiszteltetés, ha valakinek sikerül bekerülnie ebbe az elit csapatba, eddig 19 ország, több mint 240 asztronautája örülhetett élete egyik legnagyobb kalandjának. Közülük többen vissza is tértek egy-egy sikeres küldetés után. Mivel az űrállomás orosz-amerikai kollaborálásból jött létre, így nem csoda, ha a legénység nagy részét is ezen ország űrhajósai teszik ki.

Ebben a videóban a Nemzteközi Űrállomás személyzete mesél a mindennapjaikról, feladataikról, szórakozásról:


2001 és 2009 között megnyílt a hely a turisták előtt is. Összesen 7 ember élt a lehetőséggel, aminek egyik oka vélhetően a felfoghatatlan ár, amit a kiruccanásért kérnek, amely egyes becslések szerint 20-25 millió dollárra rúgott. A Space Adventure társaság volt a szervező és szintén Szojuz járműveken érkeztek. Az utazás előtt részt kellett venniük egy kiképzésen, majd 10 napot tölthettek el az ISS fedélzetén.

Sok érdekes kísérletről számoltak be az ott dolgozók, ezen egyike az volt, hogy a fedélzetre pókokat vittek, akiknek a hálószövését tanulmányozták a súlytalanság állapotában:


A Nemzetközi Űrállomáson végzett kutatásának eredményei 108 ország tudósait segítették. Több mint 3000 oktatási és kutatási projekt zajlott le eddig az űrlaborban.

A dolgozók egyik fontos feladata az űrséta, melyek rendszeres részei az ottani munkavégzésnek. A rekordot a NASA két asztronautája tartja, akik 8 óra 56 percen keresztül tartózkodtak az űrállomáson kívül. 2001 óta Jim Voss és Susan Halms rekordját senkinek sem sikerült megdöntenie.

Az űrsétálók nem az egyetlen rekorderek az ISS-nél: Mihail Kornyijenko és Scott Kelly töltötték a legtöbb időt az űrben: 2015 és 2016 között végig az ISS-en dolgoztak, tehát egy évig nem tértek haza a Földre.

Itt megnézhettek különleges felvételeket, melyeket a Nemzetközi Űrállomás felszínéről készítettek:


Azzal valószínűleg nem árulok el nagy titkot, hogy a projekt rengeteg pénzbe kerül és hatalmas összegek kellenek a zavartalan működés biztosításához. Eddig hozzávetőleg 150 milliárd dollárt költöttek az űrállomásra, ebből a NASA-ra eső rész évente 3 milliárd dollár.

Itt megnézhetitek képekben, hogy milyen fontosabb állomásai is voltak az ISS építésének:


A Nemzetközi Űrállomást sem kíméli az idő vasfoga és egyre tecnikai jellegű probléma jelentkezik: nemrégiben például a mosdók meghibásodásáról és a légmentes zárak ersztéséről számoltak be a híradások. A NASA azonban ezek ellenére is optimista, szerintük 2028-ig biztosítva van az űrállomás működése. Erről Robyn Gatens beszélt, a NASA Nemzetközi Űrállomásért felelős igazgatója, aki szerint 2032-ig megújítják a szükséges alkatrészeket, mivel nem találtak olyan meghibásodást, ami rendszerszintű problémát okozna.

Az űrállomás jelenleg még mindig bővítés alatt áll, évről évre bővítik a területét, kutató és energiát adó modulokkal.

Ezen a felvételen láthatjátok, hogyan ugrik ki egy űrhajós a Nemzetközi Űrállomásról az űrbe:


Reméljük tetszett a színes összefoglalónk erről a grandiózus eseményről: ez a példa nélküli csoda, amit a Földünktől ilyen messze hoztak létre, emberekkel a fedélzetén, akik a kutatásnak szenteltél az életüket, mindenképpen megemlékezésre méltó.

Forrás: szabaeuropa.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás