promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megijedt a NASA, erre ők se voltak felkészülve
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Forradalmi áttörésre készül Elon Musk és a SpaceX, a Starship köröket ver a NASA hasonló fejlesztéseire.

Elon Musk és a SpaceX rendkívül ambiciózus fejlesztésen dolgozik, a Starship rakéta teljesen újrafelhasználható és újratölthető űrhajónak tervezték, amely képes embereket és rakományt egyaránt szállítani a Földről olyan célállomásokra, mint a Hold vagy a Mars. Musk nagyon bízik benne, hogy a Starship a következő hónapokban megteszi első útját a Föld körüli pályán.

100 tonna kaja landolhat a Marson

Ez a fejlesztés óriási figyelmet, nagy izgalmat váltott ki az űriparban és azon túl is. Ha ugyanis Musk és csapata sikerrel jár, a Starship képességei felülmúlhatják a hagyományos űrkutatási óriások képességeit, amelyek saját űrjárműveken dolgoznak.

Elon Musk korábbi eredményei, köztük az elektromos autók, az újrafelhasználható rakéták és az első kereskedelmi űrkapszula, amely dokkolt a Nemzetközi Űrállomáshoz, szerénynek tűnhetnek a Starshipben rejlő lehetőségekhez képest.

Az egyik űrlobbist a következőképpen nyilatkozott arról, hogy a SpaceX versenytársai hogyan fogadták Musk bejelentését

"Azt se tudják, hova csináljanak ijdetükben"*

Miközben a SpaceX gőzerővel dolgozik rajta, hogy a Starship révén behozhatatlan versenyelőnyre tegyen szert, a NASA és beszállító partnerei csak döcögnek saját Hold küldetéseikkel, különösen a Space Launch System (SLS) és az Orion kapszula kapcsán találták magukat szembe nagy kihívásokkal. Ezek a projektek rendszeresen lépik túl költségvetést és késésben vannak az előzetes ütemtervtől, tehát nagyon romlik a gyorsan fejlődő űriparban való versenyképességük, annak ellenére, hogy a világ leghatalmasabb állama, az USA van mögöttük.

A Starship komoly fenyegetést jelent rájuk, mert ha sikerül jelentősen csökkenti a költségeket - különösen a pályán belüli üzemanyag-utántöltés alkalmazásával -  az forradalmasíthatja az űrrepülést, és elavulttá teszi a meglévő indítórendszereket. Ennek eredményeképpen a hagyományos űripari vállalkozók és szövetségeseik a Kongresszusban aggódnak programjaik jövője és a SpaceX Starship által támasztott növekvő verseny miatt.

A SpaceX már bizonyította képességeit azzal, hogy űrhajósokat szállított a Nemzetközi Űrállomásra, és a vállalat a NASA holdprogramjának is kulcsszereplője. A SpaceX szerződést kapott a harmadik Artemis küldetéshez, amely űrhajósokat visz a Hold felszínére. Ezzel a SpaceX még inkább az űrkutatás kiemelkedő szereplőjévé vált.

A Starship sikerének következményei túlmutatnak az űrkutatáson, mivel a Pentagon fontolgatja a SpaceX használatát a földi "point to point" teherszállítási küldetésekhez. A Starship nagy teherkapacitása és gyors szállítási képességei vonzóvá teszik a különböző alkalmazások számára.

Bár Elon Musk elismerte, hogy az út során lehetnek technikai hátulütők, a Starship tesztelése is okozott olyan balesetet, ami csak a szerencsének köszönhetően nem végződött halálos végkimenetellel (a felrobbanó űrhajó törmeléke összezúzott egy autót, és erről felvétel is készült), a Starship kifejlesztése olyan  jelentős ugrást jelent az űrkutatásban, ami teljesen át fogja alakítani az iparágat. Néhány megfigyelő, aki korábban szkeptikus volt, most már kezd hinni Musk elképzelésében.

* “They are shitting the bed” - szól a pontos idézet, amit kicsit közönségesnek találtunk ahhoz, hogy tükörfordításként közöljük.

Forrás: Politico

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás