promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felrobbant űrhajó darabja zúzta szét a kocsit, videón a nem mindennapi baleset
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Alighanem kevesen számítanának arra, hogy egy űrhajó lezuhanó darabja fog ráesni a kocsijukra.

A hidegháború idején az Egyesült Államok és a Szovjetunió versengése határozta meg az űrkutatás fejlődését, manapság viszont Oroszország háttérbe szorulásával Kína lépett elő elsőszámú trónbitorlóvá és a magánvállalatok térnyerése is egyre inkább meghatározó. A NASA szorosan együttműködik az Elon Musk által alapított SpaceX nevű űrkutatási céggel, nagyon komoly reményeket fűzve annak hatalmas, több szempontból is rekordernek számító űrhajójához, a Starshiphez. A közelmúltban történt azonban egy kis malőr.

Az emberiség által megépített eddigi legnagyobb és legerősebb rakéta április 20-án történő tesztje nem teljesen a várakozások szerint alakult. 4 perccel az indítást követően, közel 30 kilométeres magasságban felrobbant és darabjaira hullott. A kezdeti, egymásnak ellentmondó hírek után a vállalat vezetője megerősítette, hogy a robbanás szándékos volt. Miután a 33 Raptor hajtóműve közül 3 már az indítást követően sem működött, később pedig további három mondta fel a szolgálatot, a földi repülésirányítás biztonsági okokból inkább az önmegsemmisítési protokoll beindítása mellett döntött.

A saját energiaforrás segítségével működő repülésmegszakító rendszer megfelelően tette a dolgát és bár a külső szemlélők számára könnyen kudarcnak tűnhetett a kísérlet, valójában nem volt az. A SpaceX szakértői szerint rengeteg hasznos információhoz jutottak így is és készen állnak rá, hogy hamarosan megismételjék a kilövést. Akad azonban legalább egy ember, akiben igen mély nyomot hagyott a baleset.

A LabPadre néven ismert YouTuber kiváló minőségű felvételein mi magunk is „megcsodálhattuk” a drámai pillanatokat. Szerencsére senki nem sérült meg az esemény során, ez azonban a NASA Space Flight-nál dolgozó Chris Bergin közelben parkoló autójáról már nem mondható el. A felrobbant űrhajó egy lezuhanó darabja alaposan telibetrafálta a gépkocsit, az esetet pedig mi magunk is megtekinthetjük a feltöltött videónak köszönhetően.

Bergin elmondta, hogy nem lett totálkáros a jármű, de azért elég komoly sérüléseket szenvedett. Ezzel együtt nagyon hálás, hogy ilyen közelről készíthetett felvételeket és egyáltalán nem bánja azt, ami történt. Ami már sokkal nagyobb gond, hogy a Starbase bázisa egy vadvédelmi terület közelében található, a felrobbanó rakéta törmelékdarabkái pedig nem kímélték a védett területet sem.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás