promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Volt valami óriási az egyiptomi piramisok tetején több ezer évvel ezelőtt, már csak egy maradt fent belőle
Borítókép:  Murat Gok / Anadolu / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Így nézett ki az alektrumból készült tárgy, amely megcsillant a napfényben.

Az egyiptomi piramisok a világ leglátványosabb építményei, Egyiptom ikonikus látnivalói, amelyeket milliók keresnek fel évről évre. Természetesen a megannyi, az épületekhez tartozó legenda és konteó miatt bizony nagyon is az érdeklődés középpontjába vannak egyéb híroldalakon is, amelyek kicsit misztikusabban közelítik meg a piramisok rendeltetését.

A turisták pedig elsősorban a gízai három nagy piramist keresik fel, amelyek Kairó határában láthatók, és a róluk készült képek alapján azt gondolná az ember, hogy ezek a gigantikus építmények valószínűleg a sivatag közepén terpeszkednek. Ám az igazság az, hogy általában egy oldalról készülnek a képek a három nagy építményről, amelyeket megannyi rejtély leng körül, és ezekre még a tudósok és szakértők is keresik a válaszokat.

Sokan pedig a mostani látványból kiindulva azt is gondolhatnák, hogy a piramisok régen is így néztek ki, belesimultak színükkel és kiképzésükkel a sivatag homokjába. Az igazság azonban az, hogy több ezer évvel ezelőtt egészen máshogy néztek ki, a felületüket igazán élénk fehér színű mészkő borította. Hufu fáraó piramisához például a leírások alapján több mint 6 millió tonna mészkövet használtak fel. ezeket majd kéősbb elkezdik elhordani, hogy új építményekhez használják fel őket építőanyagként.

Természetesen arról készültek digitális technológiával anyagok, hogy nézhettek ki ezek a piramisok fénykorukban:

Ám az, ami még ennél is érdekesebb, azaz, hogy mi helyezkedett el a piramisok tetején. Bizony gigantikus nagyságú zárókövek, amelyek különleges ötvözetből készültek. Elektrumból, amely arany és ezüst ötvözete. A csúcsdíszt sisakkőnek is hívták, és vallásos szimbólumok is szerepeltek rajta. Csupán a British Museumban lehet ma megtekinteni egy ilyen, csodálatos kiképzésű követ.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás