promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Piramis evolúció: íme az ókori egyiptomi piramisok fejlődése, amit valóban észveszejtő látni tudományos szemmel
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ha a piramisokra gondolunk egy háromszög formájú, hatalmas kövekből lépcsőzetesen kirakott forma jut eszünkbe. Pedig a piramisoknak számtalan formája létezik, most bemutatjuk az evolúciós folyamatot.

AZ EGYIPTOMI PIRAMISSZERKEZETEK FEJLŐDÉSE: MASTABASTÓL A KHUFU NAGY PIRAMISÁIG

Az egyiptomi piramisok az ősi civilizáció legikonikusabb és legmaradandóbb szimbólumai közé tartoznak. Az évszázadok során ezek a monumentális építmények milliók képzeletét ragadták meg, félelmet és kíváncsiságot egyaránt keltve. A piramisszerkezetek fejlődése az ókori Egyiptomban több évszázadot ölelt fel, és az egyszerű, dinasztikus kor előtti síroktól a grandiózus építményekig fejlődött, amelyeket ma a "piramis" kifejezéssel társítunk. Ez a cikk az egyiptomi piramisszerkezetek evolúcióját tárja fel, kezdve a dinasztikus kor előtti korszak masztabasírjaival és a Khufu nagy piramisával tetőzve.

Forrás: The Archeologist

I. PRE-DINASZTIKUS MASTABA SÍROK

Az első piramisok építése előtt az ókori Egyiptom népe a mastabák néven ismert építményekbe temette el halottait. Ezek a lapostetős, téglalap alakú építmények vályogtéglából épültek, és a társadalom elit tagjainak sírhelyül szolgáltak. A "mastaba" szó az arab "pad" szóból származik, amely tükrözi ezen szerkezetek padszerű alakját. A Mastabasban volt egy földalatti temetkezési kamra, amelyhez egy függőleges aknán keresztül lehetett hozzáférni, és egy föld feletti kápolna, ahol a családtagok szertartásokat végezhettek, és áldozatokat hagyhattak az elhunytnak.

 

Forrás: The Archeologist

II. DZSOSER LÉPCSŐS PIRAMISA: MONUMENTÁLIS UGRÁS

Az első egyiptomi piramis építését Djoser fáraónak tulajdonítják, aki a 3. dinasztia idején uralkodott (kb. ie 2667-2648). Vezíre, Imhotep a világ első nagyszabású kőemlékének számító Lépcsőpiramis innovatív tervezése mögött álló építész nevéhez fűződik. A Szakkarában található Lépcsőpiramis jelentős eltérést jelentett az őt megelőző masztabasíroktól.

A lépcsős piramis hat különálló masztaba-szerű rétegből áll, amelyek egymásra vannak rakva, és minden következő réteg kisebb, mint az alatta lévő. Ez a kialakítás adta a szerkezetnek jellegzetes lépcsőzetes megjelenését. A piramist eredetileg hagyományos mastaba sírnak szánták, de Imhotep kibővítette a tervet, és forradalmian új építészeti koncepcióvá alakította át. A lépcsős piramis mintaként szolgált a jövőbeni piramisépítéshez, és a piramisépítés Óbirodalom korszakának kezdetét jelentette.

Forrás: The Archeologist

III. AZ ÁTMENET A VALÓDI PIRAMISOKHOZ: SNEFERU ÚJÍTÁSAI

Sneferu fáraó (kb. i.e. 2613-2589), Khufu atyja uralkodása alatt a piramisok tervezése további fejlődésen ment keresztül. Sneferu három nagy piramis megépítéséért volt felelős: a Meidum piramis, a Hajlított piramis és a Vörös piramis.

A Meidum piramis lépcsős piramisként indult, de később valódi piramissá változtatták úgy, hogy a lépcsőket mészkő burkolókövekkel töltötték ki. A szerkezet azonban katasztrofálisan összeomlott, valószínűleg az instabil alapozás és a meredek szög miatt.

Tanulva a meidumi kudarcból, Sneferu építészei megtervezték a hajlított piramist, amelynek dőlésszöge az építkezés felénél megváltozott. Ez a beállítás valószínűleg megakadályozta az összeomlást, de a piramis egyedi hajlított alakját eredményezte.

Sneferu végső piramisa, a Vörös Piramis az első sikeres valódi piramis. Sima oldalai és egyenletes dőlésszöge meghatározza a jövőbeli piramisépítés mércéjét, előkészítve az utat Khufu Nagy Piramisa számára.

Forrás: The Archeologist

IV. A CSÚCSPONT: KHUFU NAGY PIRAMISA

A piramisfejlődés csúcsa kétségtelenül Khufu Nagy Piramisa (kb. ie 2580-2560), amely továbbra is az ókori világ hét csodájának egyike. A Gízában található Nagy Piramis körülbelül 481 láb magas, és közel 4000 évig a világ legmagasabb ember alkotta építménye volt. Becslések szerint 2,3 millió mészkőtömbből épül fel, amelyek közül néhány 15 tonnánál is nagyobb. Az építkezés során mutatott precizitás és kivitelezés továbbra is zavarba ejti a modern mérnököket és építészeket.

A Nagy Piramis Khufu fáraó sírjaként épült, és eredeti célja az volt, hogy lépcsőként szolgáljon az egekbe, lehetővé téve a fáraó lelke felemelkedését a túlvilágra. A piramis három sírkamrát tartalmaz: a királyi kamrát, a királyné kamráját és egy befejezetlen földalatti kamrát. A királykamrában egy gránit szarkofág található, feltehetően Khufu számára, de soha nem találtak benne maradványokat.

A Nagy Piramis megépítéséhez használt építési módszerek továbbra is vita és spekuláció tárgyát képezik. Úgy gondolják, hogy a piramis 20 év alatti befejezéséhez nagyszámú szakképzett munkaerőre és mérnökre volt szükség. Egyes elméletek rámpák vagy karok használatát javasolják a hatalmas kőtömbök mozgatására és a helyükre emelésére.

Forrás: The Archeologist

V. AZ EGYIPTOMI PIRAMISSZERKEZETEK HAGYATÉKA

Az egyiptomi piramisok az ókori egyiptomi civilizáció építészeti és mérnöki képességeinek bizonyítékai. Bár Khufu uralkodása után a piramisok építése hanyatlott, hatásuk még mindig nyilvánvaló a későbbi építményekben, például a szudáni núbiai piramisokban és a Meroe piramisokban.

Forrás: The Archeologist

A piramisszerkezetek evolúciója az egyszerű masztabasíroktól a félelmetes Khufu Nagy Piramisig lenyűgöző utazást jelent az ókori Egyiptom építészeti vívmányain és kulturális hiedelmein keresztül. Ezek az ikonikus műemlékek ma is elbűvölik a látogatókat a világ minden tájáról, és erőteljes emlékeztetőül szolgálnak az emberiség alkotás, innováció és maradandó örökség utáni tartós törekvésére.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás