promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világűrből érkezett a Földre, ez az első - a kutatók óriási felfedezést tettek a fekete sziklával kapcsolatban
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kutatók nagy felfedezésre jutottak, és erről hosszasan be is számoltak egy tudományos magazinban.

Az talán nem nagy lózung, hogy manapság az egész emberiség nagyon is érdeklődve szemléli az eget, de legalábbis az űrkutatás legújabb fejleményeit, hiszen többek között a NASA elképesztően áttörő kutatásokat végez a Marson, a vörösbolygón, ahol például két, a médiában szinte már popkulturális státuszba emelkedő marsjárója is történelmi kutatásokat végez. A Curiosity és a Perseverance igazi szupersztárok lettek a médiában, és a Perseverance küldetésének egyik végcélja életet találni a Marson, illetve kideríteni azt, hogy mi történhetett a vörös bolygón, hogy megváltozott az éghajlat.

Lassan futószalagon jönnek a bejelentések a világűrből, most például a szakértők egy olyan meteoritot találtak a Földön, amely egyszer elhagyta a bolygónkat, majd több ezer évvel későb tért vissza hozzánk. A fekete szikla tehát egy elképesztő utat járt be az űrbe, és ez az első ilyen szikla, amely ezt a nagy utazást megtehette a világűrben az ismereteink szerint.

Ám érdekes lehet maga a szikla története is, hogy került a világűrbe.

A kutatók szerint sok időt töltött a kőzet Föld körüli pályán is, de a Földről indult és ide is tért vissza. A kőzet felületén pedig a Földön végbemenő vulkanikus tevékenységhez kapcsolódó ásványok is találhatók. A kőzet pontos kora egyelőre nem ismert, de a kutatók éppen azon dolgoznak, hogy erre fény derüljön a közeljövőben. A kőzet felületén lévő elváltozások amúgy arra utalhatnak, hogy akár több tízezer évig is az űrben lehetett, így pedig egy elképesztően "öreg" kőzetről lehet szó.

A feltételezések szerint akár az is lehet a kőzet sztorija, hogy egy vulkánkitőrés után került a világűrbe, de ehhez brutális sebességgel kellett száguldania. Más elképzelések szerint egy másik aszteroida Földbe csapódásakor kerülhetett az űrbe. Több tudós inkább az utóbbi elmélettel ért egyet, hiszen 1971-ben a Holdon már előkerült egy földi eredetű kőzet, amely így került az űrbe.

A fekete sziklát a tudósok további vizsgálatok alá veszik.

(via Sciencealert)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás