promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA megmutatta a láthatatlan gyilkost, ami régóta velünk van a Földön
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A NASA legújabb felvétele valóban ijesztő, és bele se gondolunk, mennyi kárt okoz ez a Földnek.

Azt már biológia órán is megtanulhatta mindenki, hogy a Földön létezik egy természetes szén körforgás, amelyben a szén-dioxid állandóan cserélődik a légkör, az óceánok, a növényzet és az élőlények között. Ez azt jelenti, hogy a légkörből nemcsak bekerülhet, hanem ki is távozhat szén-dioxid. A növények például fotoszintézis során felhasználják és oxigénné alakítják a szén-dioxidot, míg az állatok légzés során kibocsátják azt. Az óceánok ugyebár elnyelik de tárolják is a szén-dioxidot.

A probléma sajnos az, hogy az emberi tevékenység miatt megbomlott ez az egyensúly, és több szén-dioxid kerül be a légkörbe, mint amennyi ki tud távozni belőle. Ez azt eredményezi, hogy a légköri szén-dioxid-koncentráció folyamatosan emelkedik.

A magas légköri szén-dioxid-koncentráció veszélyes és káros hatásokkal járhat mind a Föld éghajlatára, mind az élővilágra. Ezt a problémát ugyebár nem igazán szoktuk komolyan venni, pedig fontos lenne vele foglalkozni.

A szén-dioxid erősíti az üvegházhatást, ami a globális felmelegedéshez vezet. Ennek azért bőven szoktuk érezni a következményeit. A globális felmelegedés olyan jelenségeket okozhat, mint a tengerszint-emelkedés, a gleccserek olvadása, a szélsőséges időjárási események gyakoribbá válása, a természeti katasztrófák súlyosbodása, a biodiverzitás csökkenése. A túlzott szén-dioxid a levegőben rontja az emberek egészségét is.

A szén-dioxiddal könnyű nem foglalkozni, mivel láthatatlan. A NASA Tudományos Vizualizációs Stúdiója azonban most láthatóvá tette mindenki számára. Ez jól mutatja, hogyan kebelezte be a „láthatatlan gyilkos” a bolygónkat 2021-ben. Egy tavalyi kimutatás lehet még ijesztőbb lenne.

A NASA Globális Modellezési és Asszimilációs Hivatalának fejlett számítógépes modellezési technikája segít tehát megmutatni, mi lenne, ha a szén-dioxidot látnánk is a légkörben.

Valóban félelmetes látni a videó végén, ahogyan a szén-dioxid végül beborítja az egész Földet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás