promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Váratlan hír jött a Marsról, a NASA szakemberei ebbe bele sem mertek gondolni
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyon jó hírek érkeztek a Marsról, nem számítottak erre a tudósok sem.

A NASA rendkívül jól kommunikál a marsi projektjével kapcsolatban, hiszen rengeteg kép és videó érkezik a netre, az embereknek pedig van miből válogatniuk, így a hardcore tudományos cikkek kedvelőitól az összeesküvés-elméletek hívein át egészen a bulvárosított fantasztikumok szeretőiig mindenki megtalálhatja a maga kedvenceit, ha nyitott szemmel jár a neten. Nagyon sok YouTube csatorna is foglalkozik azokkal a felvételekkel, amelyek a vörös bolygóról jönnek. Néha pedig amolyan vargabetűkkel végülis a legnagyobb fantasztikumok rejthetik a megoldást is egy-egy fontosabb kérdésre.

Szóval van miből válogatni az interneten.

Most például egy nagyszerű hír érkezett a Marsról, ami alaposan meglepte a szakértőket is. Ez egy igaz sikersztori a projektben, amely kapcsán legtöbbször a Perseverance és a Curiosity amrsjárók neveit halljuk a digitális terekben. A HVG is beszámolt róla a Space.com cikke alapján, hogy egy kenyérpirító méretű eszköz (amely a Perseverance marsjárón utazik), az úgynevezett Moxie elképesztő tettet hajtott végre, és felülmúlt minden várakozást.

A Moxie feladata az, hogy oxigént termeljen, és ezt annyira jól teszi, hogy immár a negyedik rekordját dönti meg a szolgálata során. A Moxie a Mars szén-dioxidját használja fel a működése során. A Moxie egy próba, hogy működik a technológia, és a visszajelzések alapján nagyon is jól működik. Így a jövőben egy folyamatosan működő és nagyobb teljesítményű eszközt küld majd a NASA a vörös bolygóra, amely több tonna oxigént állít majd elő a Marsra érkező űrhajósok számára.

Íme a Moxie:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás