promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kína brutális dolgot talált a Marson, négyszáz ezer éves
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hihetetlen felfedezés, sok mindent megmagyaráz.

A Mars az elmúlt időszakban nagyon az érdeklődés középpotjába került, hiszen a NASA szenzációs projekteket hajt végre a vörös bolygó felszínén, és közben a Perseverance és Curiosity marsjárók a világ lakosságának érdeklődésének a középpontjába került. Szinte futószalagon érkeznek a hírek a vörös bolygóról, a szakértők pedig a közösségi média egyéb felületein is nagyon sok hírről számolnak be, sokszor értelmezik is a talált dolgokat.

A NASA azt sem titkolta, hogy igazából a Perseverance egyik legfontosabb feladata az, hogy élet nyomait, életet keressen a Marson, de az is nagyon fontos a küldetés során, hogy megtudhassuk, miféle változás történt a Marson, amely megváltoztatta a bolygó felszínét, és hatással volt az életre is a vörös bolygón.

Kevesen tudják, hogy igazából Kína marsjáró küldött adatokat haza a vörös bolygó felszínéről, így pedig onnan is rengeteg érdekesség érkezett az elmúlt időszakban. Most a Sapce.comszámolt be róla a Nature cike alapján, hogy a marsjáró bizonyítékokat talált egy drámai változásra, ami 400 ezer éve következett be a bolygón. A fényes dűnék tettején sötét gerincek húzódnak, méghozzá keresztirányban, ami jelzi, hogy a szél iránya is megváltozott. 400 ezer éve volt a Marson az utolsó jégkorszak, tehát a képződmények egybeesnek ezzel. Ez azt jelent, hogy 400 ezer évvel ezelőtt történt egy drasztikus változás, amelynek nyomai megtalálhatók a felszínen is, és a marsjáró adatai most ennek megértéséhez segíthetnek majd hozzá minket.

Ez a felfedezés is hozzásegítheti majd az emberiséget, hogy végre választ kapjunk arra a kérdésre, hogy nézett ki korábban a Mars, és mi történt pontosan a bolygó felszínén, hogy a táj ennyire megváltozott. A kutatást így a későbbiekben új teóriák is segíthetik majd.

A Zhurong marsi rover amúgy így néz ki:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás