promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Még mindig nem találják a becsapódott meteort – talán le sem zuhant?
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Tunguz-esemény a XX. század talán legnagyobb rejtélye, mert nem csak a lezuhant égitestet nem találják.

A bűneset megtörtént, csak épp a „gyilkosság” helyszíne és a „gyilkos” nincs meg, mondhatnánk némi krimis-nyomozós áthallással. És valóban: 1908. június 30-án reggel valamilyen lezuhanó égitest hosszú időre nyomot hagyott a kietlen és lakatlan szibériai területen. A Tunguz térségen még mai napig is látszik az egykori katasztrofális esemény, mely szerencsére egyetlen ember életét sem követelte. Igaz, még a távoli lakóhelyek lakosai is észlelték az eseményt, kisebb-nagyobb anyagi kár mellett.

Egy hihetetlen erejű robbanás rázta meg nem csak a környéket, hanem az egész világot lényegében. Ugyanis a Föld túlsó oldalán is érzékelték a szeizmológiai állomások a vélt vagy valós becsapódást. A Tunguz folyó területén nem maradt élőlény. Az állatok azonnal hamuvá égtek a valószínűleg mérhetetlen forróságban, illetve az erdőség is teljesen kipusztult. A becslések szerint nem kevesebb, mint 60 millió darab fa égett szénné pillanatok alatt vagy feküdt el azonnal vízszintesbe.

Ha a meteor vagy üstökös közvetlenül lakott területen okozott volna károkat, a hatósugár miatt akár milliók is elporladtak volna egy szempillantás alatt. Bár egy ilyen esemény alighanem egy életre elvette volna a tudósok és a nagyhatalmas kedvét egy esetleges atombomba készítésétől. Sőt, talán még a világháborúktól is?

A legfrissebb kutatási eredmények egyre biztatóbbak a Tunguz-esemény mibenlétét illetően. Az 1908-as eset után ugyanis csak nagyon lassan kezdődtek meg az eset feltárásai, a fiatal Szovjetunióban nagyobb gondja is volt az embereknek és a politikusoknak, mint pár száz betört ablak és ajtó Szibériában. Azonban a kommunizmus és a szovjet anyaállam felbomlása után beindultak a kutatások, és egyre részletesebben tudták vizsgálni a környéket a tudósok. A Bolognai Egyetem kutató egyenesen kijelentették, hogy megtalálták a krátert. Szerint az ma már egy tó, amely a Cseko névre hallgat. A körülbelül 300 méter széles és 50 méter mély tavacska lehet a becsapódás pontos helye.

Azonban a szakértők lelkesedése ellenére egészen idáig nem került megtalálásra az idelátogató égitest maradványa. Ez pedig továbbra is azt a nézetet erősítheti, mely szerint tényleg csak vendégeskedett a légkörben egy üstökös, majd egy fatális kölcsönhatásnak köszönhetően lepattant arról. Pusztítást hagyott maga után, hogy aztán folytassa a Nap körüli pályáját, ahol talán még most is évszázados vagy évezredes körútját teszi meg, hogy egy napon újra megpróbálkozzon a Föld elpusztításával.

Legendák nyomában:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás