promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas tárgy csapódott Oroszországba, letarolt mindent - az 1908-as esemény után a NASA kereste az okokat
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

111 évvel ezelőtt rénszarvasok százai és néhány tucat ember szemtanúja volt egy aszteroida becsapódásának – bár akkor még nem tudták, hogy az valóban az. 

Robbanás történt az oroszországi Szibériában és annak okaira kevés bizonyíték állt rendelkezésre: 500 000 hektár pusztítást hagyva maga után az erdőben, még a földet is felperzselte a robbanás, "izzó felhők" jöttek létre, és a világszerte észleltek lökéshullámokat. Az újságok arról számoltak be, hogy ez vulkáni robbanás, bányászati baleset, vagy egy aszteroida lehetett, ami a Földbe csapódott.

Az 1908. június 30-i, Stony Tunguska folyó közelében történt esemény továbbra is érdekli a közvéleményt és az összeesküvés hívőket. A vulkáni és bányászati magyarázatokat gyorsan kizárták a fizikai bizonyítékok hiánya miatt. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a robbanás egy hatalmas tárgyból származott, amely összeütközött a Földdel. Azonban senkinek sem volt képe a feltételezett aszteroidáról, senki sem talált krátert, és senki sem talált töredékeket. Az első tudományos kutatók csak az 1920-as években fedezték fel a területet.

„A Tunguska a legnagyobb kozmikus hatás, amelyet a modern civilizáció tapasztalt. Ez arra is felhívja a figyelmet, hogy a jövőben valószínűleg ilyen hatások ellen is védekeznünk kellhet”

- mondta David Morrison, az Ames bolygótudományi kutatója.

A mérések alapján voltak feltételezések, hogy mivel állunk szemben. Elvileg egy kő alapú test (nem jeges) volt, aminek átmérője 50 és 80 méter között volt, körülbelül 34,000 mérföld/óra sebességgel lépett be a légkörbe, és egy 10-30 megatonnás robbanás energiáját okozta, ami megegyezik egy vulkán kitörésének erejével.

Azt fontos megjegyezni, hogy az új eredmények alapján kisebb a valószínűsége annak, hogy a jövőben bármikor bekövetkezne egy becsapódás, mint azt korábban gondoltuk. Ennek ellenére továbbra is tisztában kell lennünk a veszéllyel, és fel kell készülnünk rá.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás