promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes: 3000 éves titkos piramist találtak Európa közepén? A tudósok is megdöbbentek, elképesztő látvány
Borítókép:  Profimedia - illusztráció/Werner Forman Archive
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Igazán lehengerlő látvány az etruszkok piramisa.

Sokan azt gondolják, hogy piramisok csupán Egyiptomban vannak, pedig az igazság ettől nagyon távol leledzik. A dél-amerikai azték és maja építményekről még lehet, hogy hallottunk, de például a kínai és olaszországi épületekről valószínűleg már nem. Pedig bizony Magyarországtól kicsit több mint 1000 kilométerre is találni piramist, méghozzá egy etruszk építményt egy erdő kellős közepén.

Az etruszkok piramis alakú épülete Rómától nem messze található, körülbelül fél óra autóútra, Bomarzo város közelében. A piramis sokáig nem került a nyilvánosság elé, mivel egy sűrűn benőtt erdő közepén található, ahol a természet teljesen átvette az irányítást az ember alkotta építmény körül. 2008-ban Salvatore Fosci, egy mezőgazdasággal foglalkozó szakértő kezdte feltárni a területet, és így került az építmény az érdeklődés homlokterébe. Később Bomarzo piramisaként kezdtek rá hivatkozni,

ám az igazság az, hogy nem teljesen szabályos piramis alakú épületről van szó.

A bomarzoi piramis mindössze 10 méter magas, vulkanikus kőzetből alakították ki, a felszínén pedig lépcsők találhatók, amelyek megmunkálása bizony fejlett civilizációra utalhat. A z etruszkok területe amúgy számos kultúra találkozási pontján feküdt, elsősorba pedig a görögök hatottak rájuk. Az etruszkok birodalmát végül a Római Birodalom kebelezte be, a piramis amúgy az időszámításunk előtti 7. századból származik. A tudósok szerint vallásos szertartásokhoz kötődött az építmény, a lépcsős szerkezet pedig az áldozatok vérének elvezetését szolgálhatta.

(Forrás: Femina, Atlas Obscura)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás