promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megdöbbentő dolgot találtak a piramis alatt, csak egy emberi kéz fért be a kő alá, majd feltárult a titkos átjáró
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő felfedezés, még a régészet fénykorában. Mintha az Indiana Jones-filmekben lennénk.

Valószínűleg örök rejtély marad az, hogy a világ nagy piramisai pontosan milyen célokat szolgáltak. Bár annyi biztos, hogy jórészt vallási funkciójuk volt, és feladatuk sokszor járt együtt olyan dolgokkal, amelyek elsősorban a halálhoz vagy a túlvilági élethez kapcsolódtak. De piramisok nemcsak 

Egyiptomban vannak, hanem a világ számtalan táján találkozhatunk velük, még Kínában is találtak ilyen különleges építményeket, ám az szinte biztosra vehető, hogy az egyiptomi piramisok után a dél-amerikai kultúrák piramisai a legismertebbek a világon. Azok közül is a Palenque városában található építmények Mexikóban.

A várost az ott talált elképesztő leletek után „a földönkívüliek városának” is nevezik. Az elképesztő ereklyékkel telezsúfolt helyet még a régészet őskorában fedezték fel a 19. század közepén. Egy brit és egy amerikai talált rá, miközben a dzsungelben barangoltak. John Stephens és Frederick Chatherwood sűrű növényzettel benőtt helyszíneket pillantottak meg az elképesztő építményeket.

Majd a felfedezés után jó 100 évvel Alberto Ruz Lhuilliermexikói régész tett nagy felfedezést, miután egy kőlap alá nyúlt be, ahová csak a keze fért be. Majd felemelve a lapokat egy titkos átjárót találtak, amely további termekbe ágazott. A helyiségek pedig tele voltak értékes lelettel, és utána következett a nagy felfedezés, egy kripta ajtaja. Ez pedig felülírta az addigi elképzeléseket, hogy a maja piramisok csupán vallási funkciót töltöttek be.

A kriptában Pacal király feküdt, a sírjának a domborműve pedig az azóta már popkulturális ikonná váló képet rejtette, amely úgy fest, mintha egy űrhajós éppen repülne az űrhajóján. Egy másik elmélet szerint viszont maga Pacal király volt földönkívüli, a város pedig neki köszönhette a felvirágzását. A tudomány természetesen többször is cáfolta mára feltételezést, mondván az űrhajósnak látott jelenet valójában egy bonyolult szimbolikával operáló ábrázolás, és a földöntúli magasságokba való emelkedést szimbolizálja.

Íme az űrhajónak titulált dombormű, ami tényleg elképesztő látvány:

(Forrás: Femina, Misfits and Heroes)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás