promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hidegrázós jóslat: az utolsó ember majd ekkor fog megszületni! - állítja egy tudós
Borítókép:  Joshua Earle / Unsplash.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az emberiséget buzgón érdekli a kérdés, amelyre immár van egy feltételezés is.

Az örök kérdések, amelyek minket, embereket folyton érdekelnek. Tényleg gyíkemberek uralják a világunkat? A brit királyi család tagjai is mind reptiliánok? Mikor keletkezett a Földön az élet, mikor fog véget érni? Melyik évben látogatnak a Földre az űrlények, mikor vesszük fel a kapcsolatot az ufókkal? Mikor fog megszületni az utolsó ember?

Mindegyik kérdésre számtalan válasz született már, az összeesküvés-elméletek kifejezetten imádják ezeket a témákat, de a filmesek is sokszor adnak nekünk érdekfeszítő megfejtéseket, persze ők a konspirációs teóriák papjaival szemben kevésbé gondolják komolyan a látomásaikat. Na jó, lehet, hogy Roland Emmerich kivétel.

A harmadik csportba tartoznak tudósok, filozófusok és szakértők, akik megpróbálják kicsit tudományos szemszögből körbejárni a témát. Például a zombiapokalipszist már lemodellezték korábban, így pedig a hozzáértők a fülünkbe súgták tippjeiket azt illetően is, hogy bolygónk mely részein lehetne legjobban túlélni egy efféle világvége közeli helyzetet.

A hetvenes években pedig a Massachusettsi Műszaki Egyetem szakemberei ültek össze, hogy megnézzék, meddig tartható a Földön (akkori ütem szerint) az életszínvonal-növekedés, és hát arra jutottak, hogy 2072-re válnak majd nyilvánvalóvá a növekedés határai. A modell pedig azt is megmutatta, hogy mikortól várható bolygónk lakosságának rohamos csökkenése.

[[cikk2]]

És hogy mikor jön az utolsó ember?

Még erre a kérdésre is születtek felvetések, az egyik leghíresebb egyenesen egy filozófustól, egy tudós embertől, John Andrew Leslietől, aki 11120-ra, azaz az Úr tizenegyezerszázhuszadik évére jósolja az utolsó földlakó születését. A számot pedig egy matematius, Thomas Bayes bonyolult valószínűségi elméletére, illetve empirikus felvetésekre alapozza.

John Andrew Leslie amúgy a kanadai Guelphi Egyetem professzora, az utolsó ember születéséről szóló elméletét pedig Doomsday Argument néven ismeri a tudományos világ. A számítás lényege, hogy ezidáig 60 milliárd ember született a Földön, a maximum pedig 12000 milliárd lesz, miközben feltételezi azt is, hogy 10 milliárd lesz az a szám, amelyben maximalizálódik majd bolygónk lakossága, vagyis ez lesz a csúcszám, amennyien egyszerre trappolni fogunk a Földön. 

A számításról részletesebben ide kattintva olvashattok, vagy megnézhetitek ebben a videóban elmagyarázva is:

(via Femina)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás