promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
50 éve megjósolták, mikor jöhet el a ma ismert világunk vége - a dátum pedig vészesen közeleg?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A civilizáció életszínvonalának növekedése nem tartható egy idő után a modell szerint.

Még 1972-ben a Massachusettsi Műszaki Egyetem szakemberei összeültek, hogy elkészítsék a "hármas számú világ" számítógépes modelljét, amely annyit tesz, hogy öt fontos változót vettek figyelembe, így a nem megújuló természeti erőforrásokat, a népességet, az élelmiszer-termelést, az iparosodást, valamint a környezetszennyezést -írja a Qubit.

És arra jutottak, ha a korabeli tendenciákban nem áll be változás, akkor 2072-re nyilvánvalóvá válnak a növekedés határai. Ennek pedig az lesz a következménye, hogy a populáció és az ipari kapacitás visszaesik majd.

[[vid1]]

[[cikk1]]

Különböző stációkat is elmondtak az elméletben, így 2008-ra várták az ipari termelés gyors visszaesését, 2020-ra az élelmiszeripar és a szolgáltatások visszaesését, míg 2030-ra a Föld lakosságának csökkenését harangozták be. A modell amúgy a megjelenését követően rengeteg bírálatot kapott, számos szakértő szerint sok fontos változót nem vettek figyelembe, így pedig a modellt nem lehet komolyan venni.

A 2000-es évektől azonban egyre jobban kezdték komolyan venni az elméletet, nemrégiben Gaya Herrington, egy hollandiai székhelyű vállalat vezetője elhatározta, hogy a harvardi mesterszakos diplomamunkájának keretében megvizsgálja, hogy az 1972-es "jóslatnak" mennyire helytállóak a következményei. Arra jutott, hogy ha minden így folytatódik tovább,

már 2040-re eljöhet az a korábban bedobott, társadalmi összeomlással járó visszaesés.

De van ennél sokkal merészebb felvetés is. 2019-ben két szerző, David Spratt klímakutató és Ian Dunlop sokkal radikálisabban fogalmaztak, szerintük 2050-re a Föld egyszerűen megszűnik számunkra lekhatóvá válni.

(via Qubit.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás