Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

30 éve tudni lehet, mikor lesz a világvége

30 éve tudni lehet, mikor lesz a világvége

Tech & Tudomány

30 éve tudni lehet, mikor lesz a világvége

Tech & Tudomány

Héjja Krisztián 21:09

2012, Armageddon, Deep Impact és még sorolhatnánk a filmeket. Mindet egy dolog köt össze, a világvége gondolata és annak megvalósulása. Ezenkívül persze rengeteg könyv, sorozat és blog foglalkozik a témával, pedig lehet, hogy teljesen felesleges. Egy 1972-ben létrehozott gép állítólag már 30 éve tudja, mikor jön el az emberi civilizáció vége.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem szakemberei még a hetvenes évek elején hoztak létre egy olyan gépet, mely megközelítőleges évszámot tudott mondani arra, hogy mikor omlik össze a ma ismert világunk. 

A rendszer elképesztő mennyiségű dolgot figyelembe vett, köztük a világ fejlődésének ütemét és várható gyorsulását, a túlnépesedést, az erőforrások kihasználását. Ezen adatok alapján adta ki a végeredményt.

A gép szerint a modernizáció egyben a vesztünket is jelenti: a pazarlás, szennyezettség, a fosszilis energiaforrások kiapadása körülbelül 2071 környékére teljesen átalakíthatja a ma ismert emberi civilizációt, ami gyakorlatilag össze fog omlani.

Még távolinak tűnhet a dátum, de mint tudjuk, az idő gyorsan múlik. A visszafordítás esélyeiről, a környezetvédelemről és egyéb hasonló témákról nemrég David Attenborough készített lenyűgöző filmet, mely a Netflixen már megtekinthető. 

Ha kíváncsi vagy arra, hogyan akadályozható meg mindez, amit a gép felvázolt, az Élet a földön című filmben, talán választ találsz rá. 

Borítókép: Vox.com

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria