promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ez az ország a markában röhög, akkora hasznot húzott az orosz-ukrán háborúból: Dagobert bácsiként úszkálnak a pénzben, mindenki eszén túljártak

Ez az ország a markában röhög, akkora hasznot húzott az orosz-ukrán háborúból: Dagobert bácsiként úszkálnak a pénzben, mindenki eszén túljártak

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A szankciós hadakozás közepette nevető harmadikként nőtte ki magát ez a hatalom.

Miután Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen, valamennyi észak-atlanti ország szankciókat vetett ki az agresszor ellen. Ezek különféle gazdasági, kereskedelmi szankciók voltak, kitértek az orosz gazdaság ütőerének számító kőolaj- és földgázszektorra is, ami Európa számára is súlyos csapásnak bizonyult.

Miközben Európa kereste az új beszállítókat a szénhidrogénok tekintetében, Oroszország új partnereket keresett, akinek az olajat és a gázt értékesíteni tudná. Itt jött a képbe India, ami kapott a lehetőségen, az indiai olajfinomítók úgy kezdtek el vásárolni orosz olajat, mintha nem lenne holnap, ráadásul diszkontáron adták el nekik, mivel Moszkva örült annak, hogy piaca van.

A The Indian Express kereskedelmi adatok alapján végzett elemzésére hivatkozva a Business Standard pedig arról számolt be, hogy az indiai olajfinomítók 10.5 milliárd dollárt, vagyis bő 3800 milliárd forintot spóroltak meg azon, hogy a háború óta diszkontáron vásárolják a fekete aranyat Oroszországtól.

Ennek köszönhetően Moszkva lett Újdelhi legnagyobb olajbeszállítója, Narenndra Modi indiai miniszterelnök is kiemelte az oroszokkal való kereskedelem fontosságát. Természetesen ez nem csak a szénhidrogénekre terjed ki, számos más árucikkben is fontos kereskedelmi partnere egymásnak a két nemzet.

[[cikk2]]

India ezzel hatalmas összeget spórol, hogy csökkentett áron vásárol olajat, jelentősen megnövekedtek az olajfinomítók megtakarításai, kis túlzással úszkálnak a pénzben. Természetesen nem maradt kritika nélkül ez a taktika, az Egyesült Államok és a G7-ek már többször is beszóltak Újdelhinek emiatt.

India az elmúlt évek során jelentős gazdasági emelkedésnek indult, egyre inkább számítani kell velük, mint globális szereplővel. Egyfajta nevető harmadikként állnak minden nagy konfliktus mögött, legyen az USA-Kína vagy USA-Oroszország, ők csak jól jönnek ki abból, hogy a nagyhatalmak egymással marakodnak.

Kína és India pedig nagymértékben segíti Oroszország gazdaságát ezzel az olajvásárlással: