promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Katonákat küld Észak-Korea a háborúba, óriási a baj, közel lehetünk egy totális konfliktushoz
Borítókép:  Profimedia/KCNA/AP
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun szövetsége pokolban köttetett frigynek tűnik Európára nézve.

Észak-Korea és Oroszország vezetői még június 19-én írtak alá egy közös védelmi megállapodást írt alá Phenjanban, amellyel kapcsolatban már több szakértő is megszólalt, hogy rendkívül aggasztó fejlemény. Egy értelmezési kiskaput kihasználva pedig máris életbe léphet ez a paktum, amelynek értelmében Észak-Korea katonákat küldhet Ukrajna területére.

„Abban az esetben, ha a két fél bármelyike háborús helyzetben van, amelyet egy vagy több állam fegyveres inváziója idézett elő, a másik fél katonai és egyéb segítséget köteles biztosítani, méghozzá haladéktalanul”

- áll a védelmi paktum szövegében. Itt pedig be is jön az értelmezési kiskapu: Donyeck és Luhanszk megyék, valamint a Krím-félsziget bár még mindig Ukrajna részét képezik, nemzetközileg is ukrán területként ismeri el és teljesen nyilvánvaló, hogy Oroszország szállta meg a területeket az inváziójuk keretében, Moszkva sajátjaként tekint ezekre a területekre, így úgy értelmezik az ott zajló háborús helyzetet, hogy Ukrajna (és szövetségesei) indított inváziót ezen területek ellen.

Ezzel pedig Észak-Korea oldalán egy kötelezettség keletkezik, segítséget kell biztosítaniuk az oroszoknak, akik a saját értelmezésük szerint invázió áldozatai. Phenjan pedig nem is habozott, bejelentették: már a jövő hónapban katonákat küldenek a Donyec-medence térségébe. Noha egyelőre csak egy katonai mérnökökből álló egységet küldenek, bármikor alakulhat úgy a helyzet, hogy harcoló katonák mennek.

Észak-Korea már az eddigiek folyamán is biztosított lőszereket az orosz hadseregnek, amely csak és kizárólag azért tudott eredményeket elérni az elmúlt hónapokban, mert míg az oroszok kaptak lőszert, az ukránok nem nagyon a politikai viták miatt. Észak-Korea ilyen jellegű aktív részvétele miatt viszont felmerülnek az aggodalmak, hogy ez egyértelműen a konfliktus eszkalálódásához fog vezetni.

Pat Ryder, a Pentagon szóvivője is reagált erre a hírre, megfogalmazása szerint ne legyen kétsége Phenjannak, az észak-koreai katonákat ágyútölteléknek küldik oda, ez pedig szerinte eszébe juthatna a phenjani katonai vezetésnek is. Ilja Ponomarev, az orosz parlament korábbi képviselője pedig a brit sajtónak úgy nyilatkozott, hogy Észak-Korea szerepe sokkal fontosabb még ennél is:

„Észak-Korea lett Oroszország egyik legfontosabb partnere, emögött viszont az a ráció, hogy hídként szolgálnak Kína és Oroszország között. Gyakorlatilag az összes katonai felszerelés, amit Észak-Koreától kapnak, azt egy ponton Kína adta el az észak-koreaiaknak. Kína óvatos, hogy elkerüljék a másodlagos szankciókat, de Észak-Koreának nem kell ennyire gondolkodnia, szóval nem okoz problémát a kínaiaknak, hogy támogassák Észak-Koreát, majd a koreaiak ezt továbbadják az oroszoknak”.

Forrás: Kyiv Post

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás