promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Vérfagyasztó fenyegetés Oroszországtól, most mindenki túlfeszítette a húrt, súlyos következmények lehetnek

Vérfagyasztó fenyegetés Oroszországtól, most mindenki túlfeszítette a húrt, súlyos következmények lehetnek

Borítókép:  Profimedia/Vyacheslav Prokofyev/Russian President Press Office/TASS
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Oroszországnak most már tényleg nagyon kezd fogyni a türelme, nagy kérdés, mikor fog elszakadni a cérna.

Folyamatosan ott lóg a levegőben egy újabb nagy háború kirobbanása, Oroszország és az Egyesült Államok ugyanis folyamatosan egymás határait feszegetik. Moszkvának határozottan szúrja a szemét, hogy az amerikaiak nem nagyon tántorodtak el attól, hogy fegyverekkel támogassák a megtámadott ukránokat, ráadásul arra is hallgatólagosan zöld utat adtak Kijevnek, hogy orosz területet lőjenek a fegyvereikkel.

A hétvége folyamán pedig az oroszok által annektált és kormányzott Krím-félszigethez tartozó Szevasztopol városa ellen hajtott végre több csapást az ukrán hadsereg, ráadásul nem egy támadást amerikai fejlesztésű Atacms rakétákkal intéztek. Az oroszok beszámolója szerint legalább öten elhunytak és további 150-en megsebesültek a támadások eredményéül, ráadásul több lakóház is teljesen elpusztult.

Oroszország természetesen a hétvégi támadáson nagyon kiakadt és most nem elsősorban az ukrán hadsereget, hanem az amerikaiakat hibáztatta érte, valamint jelezte, hogy válaszcsapást fognak mérni. Moszkva be is idézte Lynn Tracy amerikai nagykövetet, és formálisan is figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy számítsanak válaszcsapásra, amiért hibrid háborút folytatnak Oroszország ellen és gyakorlatilag részes félként folyamatosan eszkalálják a konfliktust.

Moszkva állítása szerint az Egyesült Államoknak bőven túlmutat a segítségnyújtása azon, hogy a nagy hatótávú rakétarendszert Kijev rendelkezésére bocsátott, hanem egy hírszerzési koordináció keretében pontosan koordinátákat is adtak az amerikai kémműholdak segítségével. Washington tagadja ezeket a vádakat, Charlie Dietz külügyi szóvivő kiemelte, hogy Ukrajna önállóan dönt katonai kérdésekben, ők csak önvédelemhez szükséges fegyvereket adnak a számukra.

„Természetesen lesznek következmények” – fogalmazott Dimitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője, reagálva az eseményekre. Peszkov kiemelte azt is, hogy természetesen az USA ilyen jellegű részvétele a háborúban az hadicselekménynek minősül, és mivel békés orosz állampolgárok vesztették életüket ebben a „barbári” támadásban, ezért Washington számoljon a súlyos következményekkel.

Oroszországot egyébként rendkívül irritálja a tény, hogy az ukránok folyamatosan olyan területeket támadnak, amik az övék vagy maguknak követelnek. Putyin maga is elmondta már korábban, hogy ennek a következménye egy súlyos háború lehet, el is rendelte az atomcsapatoknak, hogy gyakorlatozzanak taktikai atomfegyverekkel. Az orosz elnök még azzal is fenyegetőzött, hogy olyan helyekre telepít rakétákat, ahonnan elérik az Európai Unió és az Egyesült Államok területét.

Oroszország 2022. február 24-én, a hajnali órákban támadta meg Ukrajnát, azóta pedig megállás nélkül háború zajlik. Mindkét fél követett el súlyos háborús bűntetteket, Oroszország viszont messze az élen áll ebben, egyebek mellett a népirtás gyanúja is felmerül velük szemben. Európa és a világ szerencséje, hogy Ukrajna határain túlra egyelőre nem eszkalálódott a konfliktus, egyelőre csak szavak szintjén fenyegetik egymást a felek.

Forrás: Expressen