promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez lehetett Putyin és Kim Dzsongun ebédje a csúcstalálkozó alatt, hihetetlen lakomában lehetett része az orosz elnöknek
Borítókép:  Profimedia/KCNA/AP
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Észak-Korea és Oroszország közeledése nem éppen jó hír a világ számára, a két ország vezetője új védelmi paktumot írt alá, ezt pedig egy hatalmas lakomával ünnepelték.

Nem akármilyen vacsorában volt része Vlagyimir Putyin elnöknek Phenjanban, az észak-koreai autokrata ugyanis gondoskodott arról, hogy az orosz kollégája jól érezze magát. A RIA Novosti orosz hírügynökségre hivatkozva az NK Newsugyanis arról ír, hogy a közös vacsorán olyan ínyenc ételeket kínáltak fel, mint a homár, a kacsamáj vagy a szarvasgomba.

A phenjani Mokran Házban tartott szerda esti lakoma során három fogást szolgáltak fel, amely különböző kulináris hagyományok, beleértve a koreai konyha elemeire épített. Az előétellel már rögtön erősen beindult a vacsora, ugyanis szarvasgombás kacsamájat, homársalátát, illatos-sós halat és sajtos zöldségsalátát szolgáltak fel. A főétel szintén bőséges volt, egyebek mellett csirke, tőkehal, bárányhús, valamint marhabélszínes guksu is volt, amely sárgaréz tálon szolgáltak fel. Desszertnek csokis-krémes süti, áfonyás jégkrém és két fajta tea került felszolgálásra.

Számos koreai karakterisztika volt fellelhető a menün, köztük a ginszeng tea felszolgálása is. A ginszengnek régi történelme a kelet-ázsiai kultúrában, kulináris célok mellett ugyanis hagyományos gyógyászatban is felhasználják. A guksu is egy klasszikus koreai étel, amely gyakorlatilag egy ázsiai stílusú, gyengéd lében elkészített tésztaleves, amit leggyakrabban szardíniával vagy hínárral szolgálnak fel.

Fodor Tertickij, a szöuli Koomkin Egyetem kutatója elmondta, hogy ezek az ételek orosz szinten is valamivel átlag feletti, éttermi minőségűnek tekinthetők, az észak-koreai standardek szerint azonban kifejezetten villogós, luxusételeket szolgáltak fel. Ez különösen azért problémás, mert az észak-koreai lakosság eközben tömegesen éhezik, a rossz gazdasági döntések miatt nincs elég élelmiszer és sokan patkányokat, rovarokat kényszerülnek enni.

Ráadásul nem ez az első alkalom, hogy az észak-koreai vezető ilyen jót étkezett Vlagyimir Putyin társaságában: a szeptemberi, orosz távol-keleten tartott találkozott szibériai és távol-keleti fogásokat szolgáltak fel, köztük Kamcsatka rákkal töltött orosz gombócokat, fehér amurból készült halászlevet és az egész ország egyik legminőségibb borászatából hozott bort. Ez nem számít meglepetésnek összességében, minden államvezető le akarja nyűgözni kollégáját.

Vlagyimir Putyin előtt azonban kigördítették a vörös szőnyeget a phenjani látogatása során, ahol egyébként megállapodott a két vezető arról, hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot és kölcsönösen megvédik egymást esetleges agresszióval szemben. Oroszország számára fontos szövetséges Észak-Korea az Ukrajna elleni invázió elmúlt időszaka szempontjából, ugyanis rengeteg észak-koreai fejlesztésű rakétát lőttek ki a megtámadott szomszédunkra.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás