promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Gyomros Ukrajnának és a Nyugatnak: összefogott Putyin és Kim Dzsong Un, széles körű orosz-koreai együttműködés jön

Gyomros Ukrajnának és a Nyugatnak: összefogott Putyin és Kim Dzsong Un, széles körű orosz-koreai együttműködés jön

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Elképesztő pompával köszöntötték az orosz elnököt Észak-Koreában. 

A legutóbbi találkozó Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között jelentős nemzetközi figyelmet kapott, elsősorban a katonai együttműködés fokozására irányuló tárgyalások miatt, mivel mindkét ország fokozódó feszültségben áll az Egyesült Államokkal.

A találkozóra Észak-Koreában került sor, és ez volt Putyin első látogatása az országban 24 év után. Az eseményre azután került sor, hogy a két nemzet közötti kapcsolatok egyre szorosabbá váltak, különösen azután, hogy Kim Dzsong Un tavaly szeptemberben ellátogatott az orosz Távol-Keletre, hogy találkozzon Putyinnal​.

A tárgyalások középpontjában az állt, hogy Észak-Korea elláthatná Oroszországot tüzérségi lövedékekkel és egyéb katonai felszerelésekkel, amelyek kulcsfontosságúak Oroszország Ukrajnával folytatott konfliktusában. Elemzők szerint Észak-Korea kiterjedt szovjet kori lőszertartaléka jelentős segítséget nyújthat az orosz hadseregnek, különösen egy elhúzódó konfliktus esetén.

Cserébe Észak-Korea valószínűleg fejlett katonai technológiákra számít Oroszországtól, beleértve az interkontinentális ballisztikus rakéták technológiáját, nukleáris képességű ballisztikus rakéta-tengeralattjárókat és katonai felderítő műholdakat​.

Jó hangulatban telt a találkozó / Profimedia

Ezen túlmenően gazdasági segítségnyújtás is napirenden van, mivel Észak-Korea energiára és élelmiszersegélyre számít, hogy enyhítse a nemzetközi szankciók által súlyosbított gazdasági nehézségeit. A két vezető tárgyalt a katonai ellátmányokon túli együttműködésről is, beleértve az észak-koreai munkások részvételét az orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai területeken folyó építési projektekben, mint például Donyeck és Luhanszk, amelyeket Észak-Korea független államokként ismer el, összhangban Oroszország geopolitikai álláspontjával​.

Ez az egyre szorosabbá váló szövetség aggodalmakat kelt a nyugati országokban a regionális és globális biztonságot illetően. Az esetleges fejlett orosz fegyverek Észak-Koreának történő átadása tovább növelheti Phenjan már így is jelentős rakétaképességeit, fokozva a fenyegetést az Egyesült Államok és szövetségesei, Japán és Dél-Korea felé. Ráadásul az ilyen együttműködés közvetlenül ellentmond több ENSZ Biztonsági Tanácsi határozatnak, amelyeket Oroszország, mint állandó tag, korábban támogatott.

Az ENSZ határozatok figyelmen kívül hagyása rámutat a globális hatalmi egyensúly átrendeződésére, mivel mindkét nemzet fokozódó elszigeteltséggel és nyugati nyomással néz szembe​.

A dekoráció némileg a szovjet időket idézte / Profimedia

Ez a találkozó Észak-Korea külpolitikájában is stratégiai váltást tükröz, Kim Dzsong Un arra törekszik, hogy megszilárdítsa a Moszkvával és Pekinggel való kapcsolatokat, hogy ellensúlyozza az Egyesült Államok vezette szankciókat és diplomáciai elszigeteltséget. Az Oroszországgal való szoros együttműködés révén Észak-Korea nemcsak katonai képességeit kívánja növelni, hanem arra is törekszik, hogy egy szélesebb geopolitikai küzdelem kulcsszereplőjévé váljon, kihasználva egyedi stratégiai eszközeit, hogy gazdasági és technológiai engedményeket szerezzen​.

A nemzetközi közösség figyelemmel kíséri ezt a fejlődő partnerséget, tartva annak lehetséges destabilizáló hatásától a már így is ingatag globális biztonsági környezetre. A Putyin-Kim találkozó eredményei valószínűleg befolyásolják a jövőbeli diplomáciai és katonai stratégiákat számos régióban, a Koreai-félszigettől Kelet-Európáig.