promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megnyílt az amerikai pénzcsap, Zelenszkij győzelemről beszél, Putyinék közben elmélyítették az együttműködést Kínával
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem lassítanak a felek, még jobban elmélyül a konfliktus.

A hétvégén nagy horderejű dolgok történtek, amik kézzelfogható hatással lehetnek a világban zajló háborús eseményekre. Az amerikai képviselőház elfogadta ugyanis mintegy 90 milliárd dollárnyi segély folyósítását, amiből a legtöbbet Ukrajna kapja, mintegy 60 milliárd dollárt, míg a fennmaradó össze nagyobbik részét Izrael, a kisebbik részét pedig Tajvan támogatására szánják.

A képviselők végül nagy arányban szavazták meg, még a korábban ellenállást bejelentő republikánusok nagy része is támogatta a javaslatot - a most megszavazott javaslat indítvány egy csokorba csomagolva, egy törvénytervezetként kerül a szenátus, majd ha az amerikai törvényhozás felsőháza is megszavazza, Joe Biden elnök elé.

Az ukrán elnök úgy véli, hogy Ukrajna ezzel esélyt kaphat a győzelemre. Volodimir Zelenszkij egy interjúban az NBC televíziónak hangsúlyozta az intézkedés fontosságát, és nyomatékosan sürgette a Kongresszus felsőházát, hogy sürgősen szavazzon a katonai segítséget nyújtó jogszabályról.

Az elnök kiemelte, hogy a katonai támogatásnak mielőbb el kell jutnia az ország katonaságához, és óvott attól, hogy a segítségnyújtás további hat hónap haladékot szenvedjen. Határozottan kijelentette, hogy a támogatási csomag elfogadása napjának közelében kell pontot tenni annak végső elfogadására, hogy az ország katonái minél előbb kézzelfogható segítséget kapjanak a harctéren.

Ami Ukrajna katonai igényeit illeti, hangsúlyozta, hogy a nagy hatótávolságú fegyverek és a légvédelmi eszközök most a legfontosabbak. Meggyőződése szerint az új támogatásnak köszönhetően képesek lesznek stabilizálni a helyzetet a harctéren és visszavenni a kezdeményezést.

Természetesen orosz részről is kommentálták az amerikaiak húzását.  Az Egyesült Államokat komoly kudarc fenyegeti az ukrajnai konfliktus mélyülése miatt - hangoztatta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője, válaszul az amerikai képviselőház döntésére, mely az ukrán katonai igények pénzügyi támogatásáról szóló javaslatot fogadta el:

"Ebben az összefüggésben hangsúlyozzuk, hogy az Egyesült Államok részvétele a konfliktusban de facto félként súlyos következményekkel járhat"

Zaharova szerint az, hogy Washington egyre mélyebbre merül az Oroszország elleni hibrid háborúban, ugyanolyan hangos és megalázó fiaskó lesz az Egyesült Államoknak, mint korábban Vietnam és Afganisztán esetében.

A diplomata megjegyezte, hogy a képviselőház szavazása világossá tette az amerikai elit politikáját, amely függetlenül pártállástól kész fegyverezni a "kijevi rezsimet". Emellett azt is állította, hogy Washington azzal vádolható, hogy a befagyasztott orosz vagyonokat egyszerűen el akarja venni, és ehhez a kongresszus zöld lámpát ad Joe Biden kormányzatának.

Zaharova szerint a Fehér Ház nem azért tette tétjévé az amerikai belső politikai helyzetben a "kijevi rezsim" győzelmét, hanem azért, hogy az ukrán hadsereg legalább a novemberi elnökválasztásig kitartson, és ne rontsa tovább Joe Biden elnök imázsát.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke, vasánapi bejegyzésében megjegyezte, hogy az amerikai képviselőház által megszavazott segélycsomag ösztönzi Ukrajnát, hogy "az utolsó emberig" harcoljon, de nem fogja megváltoztatni a harci helyzetet. Rámutatott arra is, hogy a 61 milliárd dollárból 23 milliárdot az amerikai arzenálok feltöltésére, további 11,3 milliárd dollárt pedig "a térségben zajló amerikai katonai műveletekre" fordítanak.

Azonban a lényeg más: még azt a pénzt is, amely eljut Kijevbe, vissza kell majd fizetni. Ez olyan adósságot jelent, amelyből nincs kiút.

 - vélekedett az Állami Duma elnöke.

Eközben Kína és Oroszország szorosabbra fűzi a két ország közti viszonyt. 

Vasárnap közölte az orosz védelmi minisztérium, hogy Alekszandr Moiszejev tengernagy, az orosz haditengerészet parancsnoka, és Hu Csung-ming tengernagy, a kínai haditengerészet parancsnoka, aláírtak egy megállapodást a tengeri kutatásról és mentésről. A megállapodás célja, hogy növelje a két ország flottái közötti együttműködést a világ óceánjainak biztonsága és stabilitása érdekében.

A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint a két parancsnok átfogóan tárgyalta az Oroszországi Föderáció és a Kínai Népköztársaság közötti haditengerészeti együttműködés kérdéseit.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás