promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Károly király meghozta az egyik legkeményebb döntését, Magyarországot is komolyan érinteni fogja
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az egyik fontos exportcikkünknek tesz keresztbe a brit uralkodó.

Szeptemberben lépett édesanyja, II. Erzsébet örökébe III. Károly brit király. Még walesi hercegként sokan megemlítették vele kapcsolatban, hogy képtelen lesz majd méltóképpen képviselni ezt az örökséget, és nem hagy majd túlságosan mély nyomot a monarchia történelmében.

Tény, hogy Károlynak voltak már olyan intézkedései, amelyekkel kapcsolatban a köznapi halandók csak a fejüket fogták, például akkor, amikor alig egy héttel Erzsébet elhunyta után megvált 100 alkalmazottjától – bár feltehetőleg nem a tisztogatás és karcsúsítás lett volna a legfontosabb teendő.

Hasonló a helyzet most is, amikor a király – jórészt az állatvédők nyomására és megnyugtatására – elrendelte, hogy tiltottá teszi a tömött kacsák és libák májának fogyasztását a királyi rezidenciákon.

Az Egyesült Királyságban tilos eljárás a szárnyasok kényszeretetése (vagyis tömése), de ez persze nem jelenti azt, hogy külföldről ne importálnák a finom ínyencséget. Magyarország – ezt talán kevesen tudják – lényegében világelső a hízott libamáj termelésében, ezáltal a mostani szigorítás alighanem komolyan érinti a mi vállalatainkat is.

Károly maga viszont nem fog falnak menni a tiltástól, mert amúgy sem szereti ezt az ételt, és már 2008-tól igyekezett walesi hercegként is az egész udvarával kerülni a fogyasztását. Az állatvédők természetesen üdvözlik a mostani döntést, és abban bíznak, hogy karácsonykor, és az ünnepek után is minél több állampolgár követi majd ezt a példát.

A menüről biztosan hiányozni fog Károly király első hivatalos fogadásán is, amikor Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnököt látja vendégül. A PETA amerikai állatjogi szervezet azonban itt nem állna meg, hanem örömmel venné például, ha az uralkodó jövő évi koronázásán a valódi hermelin helyett műszőrmét használnának.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás