promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Közeledik a nyílt háború? Amerika olyan lépést tett Ukrajna kapcsán, ami az egész világot veszélybe sodorhatja
Borítókép:  Profimedia/Pablo Miranzo/Anadolu/ABACAPRESS.COM
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az orosz-ukrán háború kapcsán a kezdetek óta a levegőben lóg a nyílt háború veszélye, ami óhatatlanul hordozza magával az atomháború kockázatát.

Oroszország világossá tette már a háború kezdetén, hogy az igazi vörösvonal számára az lesz, ha a NATO katonái csatlakoznak a háborúba, illetve az Egyesült Államok vagy szövetségesei közvetlenül belépnek Ukrajna mellett. Habár ez még nem történt meg, közelebb tettünk egy lépést a nyílt konfliktushoz, mondhatni egy szürkezónás amerikai megoldással.

A CNNbeszámolója szerint ugyanis négy katonai tisztviselő is megerősítette, hogy a Biden-kormány feloldotta a de facto tilalmat, így amerikai székhelyű katonai magáncégek, illetve alvállalkozók Ukrajnába települhetnek, egyelőre csak abból a célból, hogy karbantartsák és megjavítsák az amerikaiak által szállított fegyvereket.

A tisztviselők ugyanakkor elmondták, hogy ez még csak előzetes ötletként tekinthető, de erősen elképzelhető, hogy meglépik. Biden elnök abban köti az ebet a karóhoz, hogy amerikai katonákat nem fognak küldeni Ukrajnába, viszont az alvállalkozók és magáncégek engedélyezése nem ütközik bele technikailag ebbe a politikába, ráadásul egy szürkezónás megoldás keretében még az amerikai fegyvereket is nagyobb biztonságban fogják így tudni.

Amennyiben a kormány engedélyezi ezt a lépést, akkor az még idén hatályba léphet és megnyitná a lehetőséget a Pentagon számára, hogy Ukrajnában elvégzendő munkára adjanak megbízást, kössenek szerződést, először a háború 2022-es kitörése óta. A tisztviselők abban reménykednek, hogy felgyorsítja majd a karbantartási és javítási munkálatokat, így hamarabb tudja az ukrán hadsereg a fegyvereket használni.

Az elmúlt két év során Biden egyértelművé tette, hogy amerikai katona nem fogja betenni a lábát a harcmezőkre, távol fognak maradni onnan. Washington kényesen ügyel arra, hogy sem a lakosság, sem Oroszország körében ne alakuljon ki az a percepció, hogy aktívan részt vesznek a konfliktusban. A külügyminisztérium még az amerikai állampolgárokat is figyelmeztette arra, hogy ne utazzanak az országba.

Az amerikai kormány azonban folyamatosan biztosította a fegyverszállítást Ukrajna számára, ennek azonban az lett az eredménye, hogy nagyon sok közülük megsérült, jelenleg nem használhatóak és határos NATO-országokba kellene szállítani őket, mint Lengyelország és Románia, majd ott megkezdeni a javításukat. Ez költséges és lassú munka, ezért sokkal kézenfekvőbb lenne az amerikaiak számára, ha helyszínen tudnának javítani – ez viszont hordozza a kockázatot, hogy ezt Oroszország súlyos provokációnak fogja tekinteni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás