promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jöhetnek a világpusztító tiltott fegyverek? Putyin hátborzongató kijelentést tett, óriási a kockázat
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Putyin növelheti a tétet, ez pedig az egész világ biztonságát veszélybe sodorhatja.

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke kijelentette, hogy Oroszországnak el kellene kezdenie olyan rövid- és középhatótávú rakétákat gyártania, amelyet korábban az Egyesült Államokkal közös INF-megállapodás keretében tiltottak be. Ezt az egyezményt még a Hidegháború alatt kötötték az 500 és 5500 kilométeres hatótávú rakétákra vonatkozóan, azokat teljesen betiltották.

Washington azonban még 2019-ben kilépett a megállapodásból arra hivatkozva, hogy azt Oroszország nem tartotta be. A Kreml akkoriban azt mondta, hogy csak abban az esetben fog engedelmeskedni a gyártási moratórium követelményének, ha az Egyesült Államok nem fog rakétákat telepíteni olyan helyre, ahonnan orosz terülteket lehet eltalálni.

Putyin egy televíziós beszédében elmondta, hogy az amerikaiak egy Dániában tartott hadgyakorlaton már ilyen fegyverekkel kísérleteznek úgyhogy úgy véli, erre reagálni kell, és döntést kell hozni a következő lépésről. Hozzátette, hogy úgy tűnik, nincs más választásuk, mint ilyen rakétarendszereket gyártani és a helyzettől függően eldönteni, hogy Oroszország biztonságának garantálása érdekben hova kellene őket telepíteni.

Mindkét országnak van vaj a füle mögött, ha a fegyverhelyzet eszkalációját nézzük, ugyanis Oroszország felfüggesztette a START-egyezményt, amely a legutolsó atomfegyverekre vonatkozó egyezmény volt az országok között, miközben az Egyesült Államok „szürkezónás” fegyvereket, rövidebb hatótávú rakétákat adott Ukrajnának és engedélyt is adott arra, hogy orosz területre csapjanak le velük.

Kreml ráadásul pénteken arra is figyelmeztetett, hogy egyre közelebb állhatunk a nyílt háborúhoz a NATO és Oroszország között, ezúttal a drónhelyzet miatt: Moszkva ugyanis azzal vádolta Washingtont, hogy felderítő hadműveleteket végeznek Ukrajna nevében, miközben az amerikaiak azt mondták, hogy mindenféle nemzetközi egyezménynek megfelel az, ahogy reptetik a drónokat, nem csinálnak semmi törvénysértőt.

A Washington Post újságírója, David Ignatius a helyzettel kapcsolatban meg is jegyezte, hogy az orosz-ukrán konfliktus veszélyesen mászik fel az eszkalációs létrán: az oroszok támadnak, az ukránok védekeznek, a NATO katonai segélyt küld, az oroszok szabotálják a NATO útvonalat, és így tovább. Ignatius kijelentette: ezzel az a legfőbb probléma, hogy minden egyes hibának egyre nagyobb a kockázata.

Vlagyimir Putyin számára ráadásul létfontosságú Ukrajna részének vagy egészének az elfoglalása, illetve bármilyen olyan eredmény, amely nem jelentene arcvesztést - nem csak a nyugati nagyhatalmakkal való kapcsolatuk miatt, hanem mert a Kínával való kapcsolatukat is erősen befolyásolhatja. Diane Francis szerint pedig elég törékeny a kapcsolat a két szuperhatalom között, amelyet a Times Radionak adott interjújában fejtette ki az alábbi videóban:

Források: AFP, Semafor

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás