promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Atomfegyvert küldhet a NATO a szomszédunkba, Amerika pedig katonákat Ukrajnába, élesedik a háborús helyzet
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vlagyimir Putyin nem fog örülni a fejleményeknek.

A több mint két éve Európai mindennapjait meghatározó orosz-ukrán konfliktus úgy tűnik, egyre kiterjedtebbé válik. Nem túl régiben az Egyesült Államok a republikánusok korábbi állásfoglalása ellenére az ő képviselőik nagy részének szavazatával együtt újabb óriási mértékű segélyt szavaztak meg Ukrajna számára, aminek összege mintegy 60 milliárd USD (ami mellett még Izrael is Tajvan is kap kb. 25 illetve 6 milliárd dollárt).

Deeszkalációról tehát egyelőre úgy tűnik, szó sincs, sőt, újabb fejlemények történtek a NATO részéről az ügyben. Az egyik legijesztőbb a hazánkkal hagyományosan jó viszont ápoló Lengyelországgal kapcsolatos.

"Lengyelország nyitott arra, hogy atomfegyvert fogadjon területén, ha a szövetségesek úgy határoznak, különös tekintettel arra, hogy Oroszország megerősíti fegyverzettartalékát Belaruszban és Kalinyingrádban"

– nyilatkozta Andrzej Duda lengyel elnök egy friss interjúban, amely hétfőn látott napvilágot.

"Ha a NATO keleti szárnya biztonságának megerősítése érdekében a szövetségesek úgy döntenek, hogy a Nukleáris Megosztás keretében atomfegyvereket telepítenek Lengyelországban, Varsó készen áll erre"

– hangsúlyozta. Elmondása szerint ez a kérdés már egy ideje a lengyel-amerikai tárgyalások napirendjén szerepel, és személyesen is többször beszélt erről. A NATO által az 1950-es években elindított Nukleáris Megosztás program az atomfegyverek elrettentési politikájának egy fontos eleme. Ennek jegyében azok a tagállamok is részt vehetnek a fegyverek esetleges bevetésének tervezésében, amelyek nem rendelkeznek saját atomfegyverekkel, és tárolhatnak ilyen típusú fegyvereket a saját területükön.

Ha ez nem lenne elég, úgy tűnik, hogy hamarosan amerikai katonák is érkezhetnek Ukrajnába - igaz, a hírek szerint nem harcolni (ami már közvetlen konfliktust jelentene Oroszország és a NATO között, és igen nehéz lenne elkerülni a világháborút).

Az értesülést a Politico osztotta meg, akik Pat Ryder tábornokra, a Pentagon szóvivőjére hivatkoznak. A szóvivő közlése szerint a Védelmi Minisztérium emberei (akik hivatásos katonák) a kijevi nagykövetségre érkeznek, és tanácsadói, és koordinátori feladatokat látnak majd el.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás