promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vlagyimir Putyinék sem hagyták szó nélkül az iráni támadást: kemény üzenetet küldtek Izraelnek és Iránnak is
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezúttal túl messzire mentek a közel-keleti országok.

A hétvégi közel-keleti események olajat jelentettek a tűzre az egyébként is mindig feszült térségben. Miután Izrael két héttel ezelőtt lebombázta Irán damaszkuszi, szíriai nagykövetségét, a síita állam megtorló akciót indított Izrael ellen: több mint 200 rakéta és drón indult meg a zsidó állam felé, aminek nagy részét saját védelmi rendszerük és nyugati szövetségeseik segítségével sikerült hatástalanítaniuk.

[[cikk1]]

A két nagyhatalom, az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország is kommentálta a fejleményeket. Az USA Izrael egyik legszorosabb szövetségese, ennek ellenére figyelmeztették Izraelt, hogy ne indítson újabb akciókat Irán ellen - a damaszkuszi bombázás sem tetszett nekik, mivel előtte nem egyeztettek az amerikaikkal, az orosz vezetés pedig különösen kemény üzenetet fogalmazott meg a hétvégi eseményekkel kapcsolatban.

"A térségben bekövetkezett újabb kritikus helyzet miatt különleges aggodalmunkat fejezzük ki. Rendszeresen figyelmeztettünk arra, hogy a Közel-Keleten, különösen a palesztin-izraeli konfliktus övezetében, számos megoldatlan válság súlyosbodik, amelyeket gyakran gondatlan, provokatív cselekedetek tovább súlyosbítanak, növelve ezzel a feszültséget.

Minden érintett félre határozottan felszólítjuk, hogy tartsák vissza magukat. Reménykedünk, hogy a régió államai politikai és diplomáciai eszközökkel kezelik a felmerült problémákat. Kiemelten fontos, hogy ebben a konstruktív nemzetközi szereplők is részt vegyenek"

- áll az orosz külügyminisztérium állásfoglalásában, amelyet a hivatalos honlapjukon tettek közzé.

[[cikk2]]

Az iráni válaszreakció Izrael ellen, melyet vasárnap hajnalban indítottak, az izraeli légicsapásra adott válaszként szolgált, ami április elején történt, amikor izraeli repülőgépek lerombolták az iráni konzulátust Szíriában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás