promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Gripenek robbanthatják ki a következő világháborút, életveszélyes helyzet állhat elő mindenkire nézve

Gripenek robbanthatják ki a következő világháborút, életveszélyes helyzet állhat elő mindenkire nézve

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Apokalipszissel fenyegető helyzet alakulhat ki, amennyiben ezt meglépik.

Tobias Billström, Svédország külügyminisztere ugyanis bejelentette, hogy Stockholm nyitott lenne Gripen vadászgépek szállítására Ukrajna számára azt követően, hogy befejeződött az F-16-os vadászgépek leszállítása Kijev részére. Stockholm már korábban is nyitott volt a saját fejlesztésű harci gépei szállítására, azonban közölték velük, hogy egyelőre várjanak.

Billström elmondása szerint nem igazak azok a korábbi hírek, miszerint a svéd kormány megtagadta a Gripenek biztosítását az F-16-osok mellett, hanem éppen Ukrajnában állapították, hogy egyszerre sok lenne két új vadászgépet megszokni. A külügyminiszter is hangsúlyozta, hogy ezek komplex rendszerek, nem egyszerű ezeket csak úgy megtanulni:

„Rendszerekről beszélünk. Nem csak arról van szó, hogy megkapják a repülőt és kiképeznek pilótákat. Ezek komplex rendszerek, egyszerre kettőt túl nehéz lenne implementálni. Ez nem jelenti azt, hogy Svédország nem lenne nyitott Gripenek küldésére, amint az F-16-os program befejeződött”

Ukrajna a közeljövőben összesen 79 darab amerikai fejlesztésű F-16-os vadászgépek fog kapni Hollandia, Dánia, Belgium és Norvégia együttműködése eredményeképpen. Egyelőre nem tudni, hogy mennyi idő alatt kívánják ezeket leszállítani Kijevnek, de Belgium például kijelentette, hogy ha kell, akár 2028-ig is tudnak repülőt szállítani.

Az első adag repülőgép már ráadásul úton is van, ezeket a hollandok és a dánok küldik Ukrajnába, és várhatóan még ezen a nyáron megérkeznek. Annak ellenére, hogy a svédek (még) nem küldenek Gripenek, továbbra is támogatják az ukrán honvédő háborút, legutóbb egy 1.3 milliárd dolláros katonai segély keretében két ASC 890 felderítőradart is küldtek.

A vadászgépek szállítása viszont rendkívül veszélyes helyzetet teremthet a közeljövőre nézve, Oroszország és Vlagyimir Putyin ugyanis többször jelezte, hogy ez egy olyan vörös vonal, amelyet ha átlépnek a NATO-tagországok, az nem marad megtorlás nélkül – ez pedig tovább élezi a helyzetet, ami akár világháborúba is torkollhat.

Ha pedig a Gripen vadászgépeket látnád akcióban, akkor erre a videóra kattints:

(Forrás: Kyiv Independent)