promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezt tanácsolja a lottómilliárdos, akinek tönkretette az életét a nyeremény: minden titkot felfed
Borítókép:  Illusztráció/Profimédia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hiába nyerte meg a lottót, csak veszteség és tragédia emésztette fel az életét.

Egy teljesen átlagos nyugat-virginiai lakos, Jack Whittaker 2002 karácsonya előtt éppen bevásárolt, amikor úgy döntött, hogy elmegy egyet szerencsejátékozni. Ő is tipikusan az a játékos volt, aki általában nem szokott lottózni, csak abban az esetben, amikor hatalmasra nő már a nyeremény: jelen esetben 314 millió dollár, vagyis mintegy 115 milliárd forint volt a nyeremény, így volt miért játszani.

Whittaker annyira nem is foglalkozott a lottóval, csak úgy megvette, éppen ezért döbbentem állt a tévé előtt a szelvényével Karácsony másnapján, hogy mind az öt számot eltalálta és ezzel az addigi történelem legnagyobb lottónyereményét hozta el. Ahelyett, hogy a teljes összeget apránként megküldjék neki, inkább az egyalkalmas kifizetést választotta, ezzel viszont adók után alig több mint harmadára, 113 millió dollárra csökkent a nyeremény – no persze ez sem rossz.

Néhány órával győzelme után Whittaker máris elkezdte vagyonos életmódját és jó nagy borravalót otthagyott a kedvenc boltjában. A boltos még poénból meg is kérdezte, hogy „mi van, megnyerted a lottót?”, mire ő mosolygott és bólogatott egyet – mivel kivételesen tényleg erről volt szó. Jack már a nyeremény felvételekor megfogadta, hogy adományozó lesz, a családja kedvenc lelkészeinek fog pénzt küldeni és templomokat fog építtetni.

„Meg akarom köszönni Istennek, hogy megadta nekem a lehetőséget a nyerőszámok kiválasztására… vagyis inkább megadta a gépnek, hogy azokat kiválassza”

- fogalmazott akkoriban Whittaker. A férfi ezt követően látványosan, médiafigyelmet is felkeltően 15 millió dollárt bocsátott rendelkezésére két teljesen új templom építésére, ami bár valóban rendkívül nemes tett, de végül az expresszív jótékonykodása lett az, ami a vesztét és végső soron a boldogtalanságát hozta el.

Kihasználták

Mivel a helyiek tudták, hogy Whittaker úgy osztja a pénzt, mint a cukrot, ezért a család meglehetősen túlterhelő mennyiségű segélykérelmet kapott. Jack elmondta, hogy bárhova ment konkrétan, ott segítséget kértek tőle, ha egy kosármeccsre ment például, ott előfordult, hogy 150-en álltak sorba pénzt kérni.

Ráadásul Whittaker cége ellen tucatnyi pert indítottak, mert így akarták tönkretenni és megszerezni a pénzét, amely stressz túl nagynak bizonyult a számára és ezért inni kezdett. Egyszer félmillió dollárját is ellopták az autójából, miután kábítószert tettek Whittaker italába, amellyel összefüggően le is tartoztatták az egyik nyugat-virginiai sztriptízbár két dolgozóját is. Ráadásul ezután szinte napra pontosan egy évvel újabb 200 ezer dollárt vittek el tőle.

Tragédiák

Az első tragédia 2004-ben következett be, amikor Whittaker unokáját, Brandi-t holtan találták, nagy valószínűséggel kábítószer-túladagolás következtében, mivel kokaint és betadont találtak a szervezetében. Jack a haláleset környékén elmondta, hogy unokája azért kezdett el kábítószerezni, mert nem voltak igazi barátai, mindenki ki akarta őt használni a pénze miatt és nem a remek személyiségét keresték.

2007-ben Whittaker teljes mélypontra került és azt mondta, bárcsak soha ne nyerte volna meg a főnyereményt. Elmondta, hogy a győzelem óta az életét csak a kapzsiság veszi körül, nincs irányítása efölött, ezért azt kívánja, bárcsak széttépte volna a lottószelvényt és nem tanácsolja senkinek, hogy ennyire nagylelkű legyen, mint ő volt, hanem sokkal óvatosabb legyen. Azt is mondta, ő tényleg csak jót akart és még egy bölcsességet is elmondott ezzel kapcsolatban:

„Ha van valamid, azt biztosan akarja majd más. Bárcsak eltéptem volna azt a szelvényt. Én tényleg jót akartam. Templomokat akartam építtetni, ételt akartam adni az éhezőnek, ruhát akartam adni a ruhanélküli gyerekeknek”

Whittaker története tökéletes példája az emberi gátlástalanságnak, illetve annak, hogy az emberek egy komoly hányada egyszerűen nem értékeli a jó cselekedeteket, hanem többet akar és mindig irigyli a másiktól, ami az övé. Jack élete utolsó szakasza is egyébként tragikusan zárult: 2016-ban az egész háza leégett egy tűzben, 2020-ben pedig hosszan tartó betegség után életét vesztette.

Forrás: UniLAD

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás