promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Mit keres ez a másik kontinensről származó idegen állat a Honfoglalásról készült hatalmas festményen?

Mit keres ez a másik kontinensről származó idegen állat a Honfoglalásról készült hatalmas festményen?

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions

Ma már csak az állatkertekben találkozhatunk velük Magyarországon, de nem volt ez mindig így.

A Honfoglalás örök téma, nem csupán azért, mert egy nép eredetének nyomon követése mindig rengeteg felfedezést és izgalmat tartogat magában, hanem azért is, mert rólunk, magyarokról, az őseinkről szól.

Számos művészeti ág foglalkozott és foglalkozik mind a mai napig a témával, ezer év múltán sem veszett a múlt homályába a magyarok bejövetele. Az egyik grandiózus alkotás Ópusztaszeren látható, a Feszty-körkép pedig olyan részletességgel ábrázolja a történelmi eseményt, amin mindig találhatunk új felfedeznivalót.

A mintegy 120 méter hosszú és 15 méter magas alkotás két éven keresztül készült, Feszty Árpád hatalmas állványokról dolgozott, ám a művész úgy halt meg, hogy a hatalmas olajfestmény nem lett világszenzáció, a következő évtizedekben pedig a feledés homályába merült.

A hetvenes években aztán felvetődött a felújítás ötlete, a körképet ugyanis az időjárás és a háború is megtépázta. Erre végül a rendszerváltás után került sor, egy külföldi restaurátorcsapat bevonásával 1995-re újult meg a körkép, ami azóta is Ópusztaszeren található.

Feszty Árpád csodálatos munkája így megmenekült az enyészettől, a gondos felújításnak köszönhetően pedig olyan aprólékos részletek láthatók rajta, amik egészen meghökkentő kérdéseket vetnek fel.

Például azt, hogy miért láthatunk a képen tevéket, amikor azokkal napjainkban legfeljebb az állatkertekben találkozhatunk Magyarországon?

A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk, a honfoglaló magyarok állattartása ugyanis rendkívül sokoldalú volt, és a leletek alapján számos háziasított állatfajt tartottak, a haszonállatok között pedig ott voltak a tevék is, melyek leginkább teherhordásuk miatt voltak közkedveltek. Végül azonban nem terjedtek el a Kárpát-medencében, ugyanis a klíma túl hideg volt számukra.