promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Egyre riasztóbbak a jelek, életünk legnagyobb gazdasági válsága jöhet hónapokon belül, megszólalt a szakértő

Egyre riasztóbbak a jelek, életünk legnagyobb gazdasági válsága jöhet hónapokon belül, megszólalt a szakértő

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Folyamatosan lóg a levegőben egy újabb gazdasági válság berobbanása, egy szakértő szerint azonban biztosnak tekinthető, hogy a közeljövőben eljön.

Harry Dent közgazdász, aki számos pénzügyi könyvnek a szerzője és egy népszerű Youtube-csatornát is vezet, a Fox News-nak adott interjújában beszélt arról, hogy egy akkora gazdasági összeomlás előtt állunk, amely akár nagyobb lehet még az 1929-1933 közötti nagy gazdasági világválságnál is.

„1925 és 1929 között természetes buborék alakult ki, az mögött nem volt semmi ösztönzőerő, nem volt mesterséges serkentés sem. Ez teljesen új, ami most zajlik, ilyen még soha nem történt. Ahhoz hasonlítanám, mint amikor azzal akarjuk meggyógyítani a másnaposságunkat, hogy többet iszunk. Pontosan ez zajlik most. A gazdaság véget nem érő elárasztása extra pénzzel hosszabb távon akár jótékony hatású is lehet, de ezt leghamarabb akkor látjuk, ha a buborék kipukkan”

- fogalmazott Dent, aki szerint létezik egy „mindenbuborék”, amelyet már hosszú ideje fújnak és várhatóan az fog kipukkanni a közeljövőben. A közgazdász szerint ez a buborék már tizennégy éve fújás alatt van, és ez azért probléma, mert egy gazdasági buborék általában nem szokott fújódni 5-6 évnél tovább, ezt azonban már nagyon szélesre lett nyújtva.

Egyértelműen fogalmaz: ez a gazdasági összeomlás sokkal nagyobb lesz, mint a 2008-2009-es válság, amely a mai napig érezhető problémákat okoz. Dent elmondása szerint nem érdemes kiindulni abból, hogy az amerikai részvényindexek, mint a NASDAQ, az S&P vagy a Dow Jones növekedett, úgy véli ezek is hatalmas zuhanásnak lesznek áldozatai:

„Szerintem látni fogjuk, hogy az S&P 86 százalékot esik a csúcspontjához képest, a Nasdaq 92 százalékot fog zuhanni, az olyan hős cégek, mint mondjuk az Nvidia, akármennyire jó és nagyszerű cég, 98 százalékot fog zuhanni. Vége a játéknak. Sosem volt még arra példa, hogy a kormány egy mesterséges buborékot másfél évtizeden keresztül fent tudjon tartani”

Dent hozzátette, hogy nem volt még akkora buborék a történelem során, mint amely most van és ez azért veszélyes, mert minden egyes buborék kidurrant. A közgazdász szerint ez is ki fog, bár azt folyamatosan változtatja a jóslatában, hogy mikor, mivel korábban is beszélt már erről: legújabb előrejelzése szerint legkésőbb 2025 közepére már látni fogjuk a buborék kidurranását és a vele együtt érkező válságot.

Dent felhozta példaként a lakhatási válságot, az ő példájában USA-specifikusan, viszont ez globálisan is problémát okoz, hogy egyszerűen megfizethetetlenné vált a lakhatás sokak számára. A közgazdász szerint ez sem normális jelenség, mint ahogyan ez az egész buborék sem és a kritikusainak azt üzeni, hogy a történelem őt igazolja, minden egyes buborék kidurrant és meggyőződése, hogy előbb-utóbb ez is ki fog.