promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha öszeomlik a forint, elkerülhetetlennek tűnik a 400-as euró, de mégis mekkora a baj?
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A pénzügyi szakértők válaszoltak, érdemes megfontolni a meglátásaikat.

A forint árfolyamának alakulása továbbra is kulcsfontosságú téma a pénzpiacokon, és a szakértők szerint nem túl optimista a kilátás a magyar devizával kapcsolatban. Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint súlyos veszélyek fenyegetik a forintot, és nem túl valószínű, hogy hamarosan javulást láthatunk.

A szakértő a Pénzcentrum kérdésére válaszolva elmondta, hogy a magyar gazdaság kezdete nem volt túl fényes 2024-ben, és minden negatív hír további kockázatot jelent a forint számára. Figyelmeztetett arra is, hogy a globális piaci folyamatok is inkább az árfolyam emelkedését valószínűsítik.

"A jelenlegi helyzetben komoly esélyt látok arra, hogy az euró árfolyama átlépi a 400-as szintet a forinttal szemben.

A magyar gazdaság gyenge teljesítménye mellett a világgazdasági folyamatok is arra mutatnak, hogy az árfolyam tovább gyengülhet. Emellett a jegybanktörvény kapcsán fennálló bizonytalanság és az európai bírósági per is aggodalomra ad okot. A világpiaci nyugtalanság, például az ukrán chipgyártók elleni támadások is további kockázatokat jelenthetnek a forint számára."

- mondta Virovácz Péter. Hornyák József, a Portfolio elemzője is hangsúlyozta a külső tényezők fontosságát. A Fed e heti kamatdöntése nagy figyelmet kap, és bár egyelőre nem valószínű a kamatváltozás, Jerome Powell elnök nyilatkozatai hatással lehetnek a dollár árfolyamára, amely közvetetten befolyásolja a forintot.

Emellett a magyar jegybank politikája is kockázatot jelent, különösen a gyors kamatcsökkentés miatt.

"A kamatvágás szükséges az infláció csillapítása érdekében, de az MNB-nak óvatosnak kell lennie, hogy ne ártson a forintnak. A külső környezet, a tőkepiacok hangulata és a kamatpályák alakulása is meghatározza a forint irányát. Ha a kamatvágási tempó folytatódik, és a forint árfolyama tovább gyengül, az inflációs problémákat is felerősítheti."

- mondta Hornyák József. A szakértők szerint tehát komoly kihívásokkal kell szembenéznie a magyar devizának a közeljövőben. A gazdasági teljesítmény, a globális piaci folyamatok és a jegybanki politika egyaránt hatással lehet az árfolyam alakulására, és a 400-as szint elérése nem tűnik elkerülhetetlennek. A befektetőknek érdemes óvatosnak lenniük, és figyelemmel kísérniük az események alakulását a pénzpiacokon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás