promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valami nagyon nagy baj van az euróval: félbehajtottak egy bankjegyet és nagyon durva dolog történt
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Valami ördögi dolog történik az euróval: egymás mellé tettek kettőt és jött a döbbenet.

Meglehetősen nyugtalanító videót láttunk az interneten, ami miután mi magunk is kipróbáltuk, igaznak is bizonyult. 

Talán különösebben nem kell ecsetelnünk, hogy a modern világ mozgatórugója: a pénzgazdaság. Természetesen mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a pénz nem minden, és vannak annál sokkal fontosabb értékek is - de azért azt is igen könnyű belátni, hogy azért hogy egy bizonyos mennyiségnél kevesebb van belőle, akkor az igen csak kellemetlen élethelyzetbe tudja hozni az ember: ezt tagadni esztelenség, és talán még a legelszántabb spiritualizmus-rajongók is kénytelenek ezzel egyetérteni.

Mivel tehát ennyire meghatározója a modern életnek, ezért nem csoda, hogy az embereket foglalkoztatja nem csak a pénz absztrakt fogalma, de maguk a fizikailag manifesztálódó érmék, bankjegyek is: az érmegyűjtésnek külön neve is van (numizmatika), sokan gyűjtik a régi pénzeket, világszerte találhatók bankmúzeumok - és természetesen vannak olyanok is, akik a pénzérméken és bankjegyeken megjelenő szimbólumokkal foglalkoznak.

A világ egyik vezető valutája az amerikai dollár - az egy dollároson látható, szabadkőműves szimbólumokra hasonlító motívumokat már rengetegen elemezték: ismert rajta a piramis, a mindent látó szem, az "új világrend" (Novus Ordo Seclorum) jelentésű latin felirat, sokan sok oldalról próbálták megközelíteni, hogy ezek vajon mire utalhatnak.

Az euró a dollárhoz képest még viszonylag új valuta: bár világgazdasági súlyát tekintve a dollárhoz talán nem ér fel, de azért így is a világ egyik legfontosabb pénzeneme. Sokkal fiatalabb, mint a dollár, ennek megfelelően dizánja is jóval korszerűbb, modernebb - nyugtalanító szimbolika azonban akad ezeken is, amiket úgy tűnik, hogy csak nemrégiben kezdtek felfedezni. Figyeljük meg, mi történik, ha tükrözünk egy 50 eurós bankjegyet:

Hogy ez mit ábrázol, és vajon üzen-e valamit, olvasóinkra bízzuk. Nekünk eléggé ördög-arcnak tűnik, vállal, testtel, szemmel, nem is túl rejtett módon.

(A képet köszönjük Szaffinak)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás