promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A budapesti luxushotel az összeesküvéselméletek ősszentélye, felfoghatatlan titkokról mesélnek a falai
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Podmaniczky utcában található az egykori szabadkőműves páholyházból kialakított szálloda, ami mai napig is a budapesti rejtélyek sorát erősíti.

A Magyarországi Symbolikus Nagypáholy 1886-os megalakulása után a szervezet 1893-ban megvásárolta a Podmanicky és a Vörösmarty utca sarkán álló telket, majd azt saját szájízükre alakítva használatba is vették. Az épület belső tereit exkluzív elemekkel díszítették, ahol az impozáns megjelenés nem számított különlegesnek, sokkal inkább volt elvárt, ami egy szabadkőműves páholy felsőbbrendűségét tükrözi.

Az épületet eredetileg Ruppelt Vilmos tervezte, aki maga is páholytag volt, színesen kidolgozott érdekes témákat megjelenítő csodás ablakait pedig Róth Miksa készítette, az épületben található nagymesterek arcképeit pedig Than Mór festette. Mindez már első ránézésre is elég misztikus lehetett, most azonban újra átélhetjük ezt az élményt, ugyanis a 2019-ben felújított épület immáron luxusszállodaként üzemel.

A felújítás során törekedtek arra, hogy az eredeti állapotot tükrözzék vissza, így nem csak a homlokzaton lévő szabadkőműves szimbólumra fektettek nagy hangsúlyt, hanem a belső terek részleteire is, ahol a páholytagok rítusai zajlottak. A padlózat különös fontossággal bírt a helyreállítás során, ugyanis a színek, a formák, a geometriai alakzatok is mind-mind olyan fontossággal bírtak, amelyek szigorú szabályok mentén lettek létrehozva és attól nem lehetett eltérni.

Hasonló misztikummal bír az előtérben elhelyezett szőnyeg, amely Salamon király egykori templomát szimbolizálja, a hozzá kapcsolódó pecséttel és az ismert szabadkőműves szimbólumokkal, mint a szögmérő, a vízmérő, a csiszolt és csiszolatlan kövek. Mindezt a hangulatot az enteriőrben elhelyezett szekrények teszik teljessé, amelyekben szabadkőműves kitüntetések és ereklyék foglalnak helyet, valamint számos csontváz szolgálja a díszítést, aamolyan időtlen tudást szimbolizálva ezzel, amelyet az utókornak hagynak hátra a titkos társaságok képviselői.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás