promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Aranyat ér minden 200 forintos, bánhatod, ha kidobtad, százezreket is érhet a rég bevont bankjegy
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Jól tetted, ha akkor eltettél néhány régi 200 forintost emlékbe.

A Károly Róbert arcképével az előoldalán nyomtatott 200 forintos bankjegy 1998. május 1-jétől volt forgalomban. Ám nem sokáig tartották meg, mivel igen sűrűn forgott, nagyon hamar tönkrement, ezért a jegybanknak jelentős összeget kellett a pótlására fordítani. Ráadásul a készpénzen szereplő portréról kiderült, hogy köszönőviszonyban sincs a történelmi Károly Róberttel, hiszen a tervező, Vagyóczky Károly egyik ismerőse volt.

2009. június 15-én, kicsivel több, mint 10 év után a 200 forintos bankjegyet felváltotta a ma is használatos 200 forintos érme, a Károly Róbertes készpénzek javarésze pedig megsemmisülésre került; a Magyar Nemzeti Bank 40 tonna brikettet állított elő belőlük, és az így létrejövő, igen magas fűtőértékű pénztéglákat három közhasznú, illetve kiemelten közhasznú alapítványnak ajánlotta fel.

Bár a jegybank 2029. november 15-éig vállalja, hogy a régi 200-asokat becseréli törvényes fizetőeszközre, jobban járunk, ha elgondolkozunk azon, hogy az emlékbe félretett készpénzeket inkább eladjuk.

Ugyanis akár százezreket is kaphat valaki egy ilyen Károly Róbertes 200-asért.

A Világgazdaság figyelt fel rá, hogy egy gyűjtő közel 350 ezer forintot kér egy ilyen bankjegyért, a magas árazást pedig azzal indokolja az eladó, mert ez a modern forgalmi forintbankjegyek egyik legritkább példánya, amit úgynevezett UNC állapotban sikerült megőrizni (Az UNC besorolás a lehető legjobb, tökéletes állapotban megőrzött, forgalomban sosem használt készpénzre utal.). Ugyanakkor az is tovább növeli egy ilyen régi pénz értékét, ha minél alacsonyabb a sorszáma.

Egy másik, eladásra kínált 200 forintost nem az alacsony sorszáma miatt áraztak be 150 ezer forintra, hanem azért, mert Járai Zsigmond volt jegybankelnök aláírása van rajta. Az eladó egy eredetigazolást is csatolt a bankjegy mellé, Járai állítólag a Herendi Porcelánmanufaktúra Múzeumában írta alá a kiadványt.

Vannak még olyan 200-asok, amiket 100 ezerért akarnak eladni - ezek ugyanolyan UNC-állapotú bankjegyek. Azonban ha olyan készpénzünk van a fiókban, ami gyűrött, és jól láthatók rajta a forgalom nyomai, azok jóformán semmit sem érnek.

(Fotó: Vatera)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás