promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hibás minden 2000 forintos az országban, nálad is van belőle, itt keresd a bibit a bankjegyen, sosem fogják kijavítani
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Te tudtál a 2000 forintoson lévő hibáról?

Nap mint nap használjuk és fizetünk forinttal, legyen szó papírpénzről vagy érméről. A fizetőeszközeinkről pedig azt hihetjük, hogy mindent tudunk és kapásból megmondjuk, hogy mi van rajta, ám lehetséges, hogy mégsem így van, ugyanis évtizedek óta egy hatalmas hiba van a kétezer forintunk hátulján, amelyről lehetséges, hogy te sem tudtál.

A bankjegyet senkinek sem kell bemutatni: barnám hatású papírpénz, amelynek az elején Bethlen Gábor található, aki a történelem egyik legjelentősebb személyisége volt. Uralkodása alatt megszilárdította Erdély helyzetét, az ország gazdasága és kulturális élete egyaránt fejlődésnek indult. A fizetőeszközünk hátulján szintén ő látható, méghozzá tudósai körében. Pontosabban Madarász Viktor festménye látható rajta, amelyet 153 évvel ezelőtt készített el, méghozzá 1870-ben.

Ám akad itt némi furcsaság és igencsak nagy hiba, ugyanis a festmény eredeti neve és a papírpénzen lévő név nem egyezik egymással . Az olajfestményt Bethlen Gábor tudósai körében címmel festette meg az alkotó és így is van kiállítva a Magyar Nemzeti Galériában. Ha pedig a kezünkbe fogunk egy kétezrest és megfordítjuk, akkor valami teljesen mást olvashatunk le, méghozzá ezt: Bethlen Gábor tudósai között. 

Sok bírálat érkezett korábban emiatt, amelyet azóta sem javítottak, 2020-ban is nyomtattak így, ilyen hibával kétezrest. Ám a 2014-es sorozatot nem csak ezért kritizálják, hanem azért is, mert a sorozat húszezer és kétezer forintosa vizuálisan – első látásra – igen nehezen különböztethető meg egymástól. Összezavar, hogy pont két olyan bankjegynek lett hasonló a színe, amelyen gyakorlatilag megegyező számok szerepelnek. A harsány színek miatt sem szeretik sokan, az ötezrest például sokan túl rikítónak és sárgának találják. A tízezressel is van némi probléma, méghozzá maga, Szent István személye. 

Forrás: Wikipédia, MNB.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás