promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ekkor vezethetik be Magyarországon az eurót? Íme az időpont, amire mindenki várt
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Magyarország már 2004-ben az Európai Unióhoz való csatlakozáskor vállalta, hogy amint lehetősége lesz rá bevezeti az eurót.

Bizonyára a mai napig sokakat érdekli, hogy mikor vezetheti be Magyarország az eurót, vagy egyáltalán meg fog-e történni ez valaha is. Erre pedig rárakódnak további kérdések is mint például, hogy mi fog történni ez esetben a forinttal, valamint hogy hogyan készül minderre a Magyar Nemzeti Bank.

Bár sokan talán nem is tudják, de Magyarország már 2004-ben, az Európai Unióhoz való csatlakozáskor vállalta, hogy előretekintően az euró bevezetésére törekszik és ha az ország teljesíti a bevezetés feltételeit, akkor be is vezeti az eurót. Ez azonban mint látjuk 2024-re sem történt meg.

Mikor vezethetik be az eurót hazánkban?

Matolcsy György jegybank elnök korábbi kijelentése szerint az euró bevezetése akkor lesz reális lehetőség, ha Magyarország eléri az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének nagyjából 90 százalékát. A kormány célja, hogy ezt a szintet 2030-ig elérje. Azonban a Profitline cikke szerint jelen helyzetben igen erősen felmerül a kérdés, vajon ez a célkitűzés mennyire reális, és valóban elkezdődhet-e az euró bevezetése 2030-ban.

Az euró bevezetésének célja a magyar gazdaság sikeres felzárkóztatása lenne, ám fontos, hogy az új valuta bevezetésének időpontját olyan ponton határozzák meg, ahol biztosítható, hogy a magyar gazdaság az euróval is képes folytatni fejlődését.

Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján az mindenképp elmondható, hogy az euró bevezetése nem csupán formális lépés, hanem a gazdaság valós érettségét is jelzi.

Matolcsy György MNB elnök a gazdasági fejlettségi szintet jelölte meg 90 százalékban, ami elérése még feladatokkal teli út elé állít bennünket

- hangsúlyozta korábban Virág Barnabás, az MNB alelnöke.

Mi történne ha bevezetnénk az eurót?

Az euró bevezetése általában az árstabilitást eredményezi, mivel az európai központi banknak (EKB) van az euró területén az infláció ellenőrzéséért felelős szerepe. Az árak azonban stabilizálódhatnak, de rövid távon emelkedhetnek, mivel a vállalkozások és kereskedők alkalmazkodnak az új fizetőeszközhöz és általában felfelé kerekítik ilyenkor az árakat. Idővel azonban vélhetően mindenkinek a pénztárcája hozzászokna az így kialakult árakhoz.

Az euró bevezetésére azonban mint láthatjuk jelenleg szinte semmi esély nincsen.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás