promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Világ leggazdagabb országává válhatnak: megütötték a jackpotot ezzel a felfedezéssel, ez mindent megváltoztathat
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A 21. század legértékesebb alapanyagára bukkantak tetemes mennyiségben.

Amikor a legértékesebb nyersanyagokról van szó, mindenki általában a gyémántra vagy az aranyra gondol, amelyek tradicionálisan valóban rendkívül értékesek voltak. A modern technológiák fejlesztéséhez azonban nagyon különleges fémek kellenek, ráadásul rendkívül nagy mennyiségben, ezért folyamatosan új lelőhelyeket kell feltárni.

Japánban éppen ezért most pezsgőt bonthatnak, ugyanis 230 millió tonnányi mangánércet találtak, amelyben összesen 610 ezer tonnányi kobalt és 740 ezer tonnányi nikkel található meg. A kutatók becslése szerint ráadásul a felfedezett fémkészleteket között lehet rézlelőhely is, amely szintén nagyon értékesnek számít a mai piacokon.

A kobalt és a nikkel például az elektromos autógyártás során, a villanyautók akkumulátorához elengedhetetlen elem, de a kobaltot például mobiltelefonokhoz gyártásához is használják. A hatalmas területen elterülő managánmodulokban elfekvő készletek pedig akár önmagukban 11 évnyi hazai termelésre és fogyasztásra elegendőek lehetnek.

A Nippon Alapítvány és a Tokiói Egyetem együttműködésével folytatott projekt keretében alaposan átvizsgálták a Japán körüli tengerfenekeket és a Minami-Tori-síma szigetek partjainál bukkantak ezekre a jelentős készletekre. A kutatók 5200 és 5700 méteres mélységben kutatták a lelőhelyeket április és június között, ennyi idő alatt sikerült ezt a 230 millió tonnát megtalálni.

A kobaltot és nikkelt tartalmazó mangánmodulok a kutatók szerint több millió évvel ezelőtt alakulhattak ki, halcsontoknak köszönhetően ragadhattak a tengerfenékre. Legelőször 2016-ban érzékelték, hogy mangán lehet a tengerfenéken, ezzel kapcsolatban pedig még egy teória is kialakult, hogy egy megalodon foga köré formálódtak a készletek.

Japán számára ez gyakorlatilag a „jackpottal” egyenlő, a folyamatosan fejlődő elektromos autóiparuk ugyanis meglehetősen nyersanyagigényes, amelyet csak súlyos importokkal tudtak eddig kielégíteni – a mostani felfedezéssel azonban lehetőség nyílik az önellátás felé való úton.

Tekintettel arra, hogy az egész készlet Japán exklúzív gazdasági zónájában, a saját gazdasági térségében található, ezzel a hatalmasat dobhatnak Japán gazdaságán, amely ismételten felveheti a verseny a legnagyobbakkal, mint néhány évtizede. A bevételek gyakorlatilag csakis az államkasszába fognak landolni, azon nem kell osztozkodni külföldiekkel, így Japán sokszorosan jól járt.

Forrás: UniLAD

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás